Turski Cengiz spojit će Sloveniju i Austriju

0

Turska građevinska firma Cengiz pobijedila je na tenderu izgradnju tunela autoputa, vrijednog 98 miliona eura, koji u Alpama povezuje Sloveniju i Austriju, saopćeno je u utorak iz kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

BiznisInfo podsjeća da je kompanija Cengiz dobro poznata i bh. javnosti jer je u našoj zemlji realizovala neke od najvećih projekata na Koridoru 5C.

Cengiz Insaat će izgraditi drugu liniju tunela Karavanke u Sloveniji, čija je dužina 3,5 kilometara kroz planinu. Dodatna cijev se gradi da bi se olakšali eventualni zastoji u saobraćaju na autoputu koji koristi osam zemalja.

Utku Gok, koordinator za međunarodne projekte kompanije, rekao je da je Cengiz uspio da pobijedi na tenderu bez lokalnog partnera zahvaljujući vrhunski obrađenim i predočenim tehničkim informacijama.

– Stranim kompanijama je vrlo teško da pobjede na tenderima u Sloveniji, tako da su ostale kompanije koristile lokalne partnere – rekao je Gok.

TRENUTNO SE ČITA JOŠ:

Konstatujući da je kompanija koja je pobijedila na tenderu za izgradnju u Austriji već započela s radom, Gok je rekao:

– Kada krenemo, bit će razlika od 20 mjeseci. Moramo završiti projekt za pet godina, ali isporučićemo ga i ranije.

Pojasnio je da će projekat biti proveden sa timom od 250 ljudi, uključujući 150 turskih radnika. Gok je naglasio da 1.200 vozila prolazi kroz sadašnju jednu cijev tunela svakog sata, što dovodi do čestih saobraćajnih gužvi.

– Izgradit ćemo novu cijev pored sadašnje, napraviti četiri trake, a ograničenje brzine će biti 100 kilometara na sat – zaključio je Gok.