Turske kompanije udružile se da naprave prvi domaći respirator

0

Demo prototip prvog respiratora proizvedenog u Turskoj je spreman, objavljeno je u ponedjeljak iz komanije Baykar koja je inače najveći proizvođač dronova u zemlji.

Respirator je dizajnirala turska tehnološka kompanija BIOSYS a proizveden je uz podršku Baykara, kompanije za proizvodnju kućanskih aparata Arçelik i giganta namjenske industrije Aselsana, objavio je Selçuk Bayraktar, glavni tehnološki direktor Baykara.

Baykar je naručio 250 respiratora od BIOSYS-a u nastojanju da pokrenu masovnu proizvodnju i pomognu turski zdravstveni sistem.

Akciji se pridružilo i nekoliko kompanija iz sektora namjenske i avioindustrije, poput Aselsana, Havelsana i Turske aviondustrije (TAI), piše turski Daily Sabah.

Respiratori će biti donirani turskom Ministarstvu zdravlja za upotrebu u bolnicama koje se brinu o pacijentima od COVID-19 širom zemlje.

Nada za spas života

Ove lokalno napravljene mašine za pomoć disanju mogle bi se pokazati vitalnim u borbi za spas života u Turskoj, gdje je broj žrtava koronavirusa dostigao 168, a ukupan broj zaraženih popeo se u ponedjeljak na 10.827.

Ako se dokažu kao pouzdani i efikasni, ovi respiratori mogli bi biti i nada za nekoliko zemalja koje se suočavaju sa akutnim nedostatkom ovih uređaja uslijed pandemije koronavirusa.

Ograničenja izvoza

Turska je najavila da će kompanijama koje žele izvoziti medicinski alat koji se koristi za respiratornu podršku trebati odobrenje vlasti prema uredbi izdatoj prošle sedmice čiji je cilj da prvenstveno bude zadovoljena domaća potražnja.

Preduzećima će biti potrebna dozvola za izvoz ventilatora i srodne opreme, koncentratora kisika, intubacijskih cijevi, monitora intenzivne njege i druge medicinska oprema, prema ovoj uredbi.