Turske kompanije pokazale interes za projekte iz BiH

0

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH, u saradnji s Privrednom komorom Istanbula (ITO), organizovala je danas u Istanbulu “Bosnia and Herzegovina Investment Day”.

Cilj ovog događaja, kako su naveli iz FIPA-e, bio je da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske. 

Nakon plenarnog dijela u kojem se govorilo o mogućnostima investiranja i trgovinske saradnje sa BiH, održani su brojni B2B sastanci kompanija dviju zemalja.

Bojne kompanije iz metaloprerađivačkog sektora, sektora proizvodnje autodijelova, proizvodnje hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma kao i tekstilne industrije, pokazale su interes za saradnju sa bh. kompanijama.

Zaključeno je da postoje svi preduvjeti da Turska bude, ne 11., već među top pet zemalja investitora u BiH.

Predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.