Turska uvela izuzeća za plaćanja u stranoj valuti

0

Turska je izuzela od zabrane finansijskih transakcija u stranoj valuti poslovne ugovore, među kojima su oni koji se odnose na izvoz, na kupoprodaje na tržištu kapitala, kao i na zapošljavanje stranaca, prenosi Reuters.

Vlada u Ankari je prošlog mjeseca uvela zabranu kojom se predviđa da sve prodaje nepokretnosti, lizing transakcije i ugovori o zakupu moraju da se obavljaju isključivo u turskoj liri, prenosi Tanjug.

U skladu sa novom odlukom, objavljenom u Službenom listu Turske, od te zabrane će biti izuzeti i ugovori o kompjuterskim softverima proizvedenim u inostranstvu, o lizingu brodova, kao i ugovori koji uključuju državne institucije.

U slučaju neuspješnog ponovnog pregovaranja o nekom sporazumu koji je sada zaključen u stranoj valuti, predviđeno je da se on konvertuje u turske lire po zvaničnom kursu centralne banke Turske od 2. januara ove godine, uz uvećanje iznosa za stopu rasta potrošačke inflacije.

Mjera o zabrani transakcija u stranoj valuti je bila uvedena u cilju zaustavljanja pada vrijednosti turske lire, koja je od početka godine pala za oko 30 procenata u odnosu na američki dolar.

Na početku godine jedan kurs lire je iznosio 3,8 lira za jedan američki dolar, a od tada je turska valuta pala na 6,15 lira za dolar.