Turska u aprilu ostvarila najveći izvoz u historiji

0

Ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus saopštio je da je ta zemlja u aprilu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 18,8 milijardi dolara i da je to rast od 109 posto i ujedno najveći aprilski izvoz u historiji.

Mus je u Ankari izjavio kako je Turska u aprilu uspjela ostvariti veliko povećanje izvoza i da je turski izvoz podignut i iznad nivoa na kojem je bio prije pandemije COVID-19.

– U poređenju s podacima iz 2019. godine, u aprilu smo ostvarili rast izvoza za 22,3 posto. Izvoz smo tako podigli i iznad predpandemijskog nivoa – kazao je Mus.

Turska je u aprilu ostvarila i uvoz u iznosu od 21,9 milijardi dolara, što je za 61,4 posto više u odnosu na podatke iz aprila prošle godine.

– Vanjskotrgovinski deficit Turske u aprilu je smanjen za 31,9 posto u odnosu na deficit iz aprila 2020. godine, odnosno smanjen je sa 4,6 milijardi na 3,1 milijardu dolara – kazao je Mus.

On je najavio nastavak provedbe srednjoročnog programa za nastavak rasta izvora i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita te je dodao da će u narednom periodu nastaviti intenzivne posjete turskim proizvođačima.

– Došlo je vrijeme da govorimo i o uvećanju godišnjeg izvoza Turske na preko 200 milijardi dolara – poručio je turski ministar Mus, prenio je TRT.