Turska prošle godine ostvarila rekordan izvoz

0

Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan izjavila je danas da je ta zemlja u protekloj 2020. godini ostvarila izvoz u rekordnoj vrijednosti od 169,5 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Na godišnjem sastanku o evaluaciji prošlogodišnjih trgovinskih rezultata, resorna turska ministrica Pekcan istakla je kako je Turska u decembru prošle godine ostvarila rekordni izvoz od 17,8 milijardi dolara, što je za 16 posto više u odnosu na izvoz ostvaren u istom razdoblju prethodne godine.

Ona je kazala da je Turska prošle godine ostvarila i uvoz ukupne vrijednosti od 219,4 milijarde dolara, što je za 4,3 posto više u odnosu na godinu ranije.

Ukazujući na negativne posljedice koje je pandemija COVID-19 imala po globalnu ekonomiju, Pekcan je kazala da je Turska i u takvim tržišnim uvjetima ostvarila zapažene uspjehe, a da se novi veliki ekonomski iskoraci očekuju u narednom periodu.

Turski izvoz prošle je godine iznosio 77,3 posto u omjeru sa uvozom tokom istog perioda.

Broj turskih izvoznika prošle godine je premašio 87.400, što je za 3,6 posto više u odnosu na broj izvoznika te zemlje u 2019. godinu.