Pokrenut prvi tender za Kanal Istanbul

0

Kanal će povezati Crno i Mramorno more, sjeverno i južno od Istanbula, postajući alternativa za Bosfor, jedan od najprometnijih pomorskih prolaza na svijetu

Turska je u četvrtak započela sa prvom tenderskom procedurom za izgradnju ogromnog kanala na rubu Istanbula, rekao je glasnogovornik Ministarstva prometa i infrastrukture, signalizirajući napredak u projektu o kojem se govori još od 2011. godine.

Tender se odnosi na fazu planiranja rekonstrukcije dva povijesna mosta smještena na području gdje se očekuje da bude izgrađen Kanal Istanbul, projekat koji zagovara predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Strateški projekat

Kanal Istanbul će povezati Crno more na sjeveru Istanbula sa Mramornim morem na jugu i procjenjuje se da će koštati 75 milijardi TL (11,6 milijardi USD). Očekuje se da će kanal olakšati brodski prevoz na Bosforu i spriječiti nesreće.

Kanal je jedan od strateški najvažnijih projekata u Turskoj, čiji je cilj da olakša brodski prevoz na Bosforu i spriječi nesreće odnosno rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji prevoze opasnu robu preko Bospora.

Foto: BiznisInfo

Kanal dužine 45 kilometara, koji će biti izgrađen u istanbulskom koridoru Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu, imaće kapacitet od 160 plovila dnevno.

Pet ponuda

Ovaj veliki infrastrukturni razvojni projekat koji je Erdoğan prvobitno najavio 2011., zaustavljen je nakon valutne krize 2018. godine, a ponovo se našao na dnevnom redu u decembru.

Kao prvi korak, pet kompanija u četvrtak je pristiglo ponudu za planiranje rekonstrukcije povijesnih mostova Odabaşı i Dursunköy, u rasponu od 408.000 TL (63.500 USD) do 550.000 TL (86.000 USD).

Nakon provođenja tenderske procedure, pripremni radovi trajat će otprilike godinu i po. Očekuje se da će izgradnja potrajati dodatnih pet i po godina, a projekat bi trebao biti završen za sedam godina.