Turska pokreće projekte za zaštitu radnih mjesta

0

Turska je pokrenula šemu podrške radnim mjestima za sva preduzeća i sektore kako bi umanjila negativan uticaj izbijanja koronavirusa na ekonomiju, izjavio je u srijedu ministar finansija ove zemlje Berat Albayrak. Šema je dio šireg vladinog paketa za zaštitu ekonomske stabilnosti koji je najavljen ranije.

„U okviru “Štita ekonomske stabilnosti” pokrećemo „Podršku za nastavak rada“ za sve naše sektore i kompanije u okviru saradnje sa bankama i našim finansijskim institucijama”, objavio je na svom Twitter nalogu ministar Albayrak.

Berat Albayrak

Kazao je da će glavni cilj Fonda za garanciju kredita osnovanog uz podršku Ministarstva finansija biti zaštita trenutne stope zaposlenosti, pišre turski Daily Sabah.

Paket mjera

Taj korak je učinjen da bi se zadovoljile potrebe za poslovnim kapitalom svih korporativnih i komercijalnih kompanija, te malih i srednjih preduzeća (MSP) koja su prva pogođena pandemijom.

O ovom pitanju razgovaralo se tokom sastanka Odbora za finansijsku stabilnost i razvoj (FİKKO), navodi se u izjavama ministra finansija.

„Uspjet ćemo zajedno“, dodao je Albayrak, navodeći kako se prijave za podršku fonda prihvataju od 26. marta, prenosi BiznisInfo.

Ovaj korak je u skladu s paketom olakšica koji je prošle sedmice najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kako bi ograničio ekonomski pad do kojeg će doći zbog koronavirusa.

Posebna podrška turizmu

Prema paketu vrijednom 100 milijardi TL (15,4 milijarde dolara), zemlja je odgodila plaćanje duga i smanjila porezno opterećenje za neke sektore.

Među konkretnim mjerama, porez na turistički smještaj obustavljen je do novembra radi podrške turizmu kao ključnom sektoru koji čini 12 posto ukupne ekonomije zemlje.

Istanbul

Otplata duga kompanija zahvaćenih koronavirusom odgođena je za minimalno tri mjeseca, dok su također odgođene isplate poreza na dodanu vrijednost i socijalnog osiguranja za različite sektore.

Smanjenje PDV

Porez na dodanu vrijednost za domaću avioindustriju smanjen je na 1% sa 18%, a limit fonda za garanciju kredita  – koji garantira zajmove malim i srednjim firmama – udvostručio bi se ovdje na 50 milijardi TL.

Erdoğan je također pozvao banke da ne ograničavaju kredite i da kompanije ne ukidaju radna mjesta, a banke u zemlji početkom ove sedmice također su najavile pakete podrške svojim klijentima kako bi ublažili utjecaj epidemije.

Podrška i penzionerima

Erdoğan je također u srijedu na svojoj Twitter stranici objavio nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Prema akcijskom planu, novčana podrška u iznosu od 1.000 turskih lira (oko 155 dolara) bit će dodijeljena porodicama sa malim primanjima.

Također, najniže penzije će se podići na 1.500 lira (oko 233 dolara). Za ljude koji rade za minimalnu platu bit će osigurano ukupno 7 milijardi lira u gotovini.

Bonusi za radnike

Zdravstveni radnici dobit će najveći iznos bonusa, dok će biti zaposleno još 32.000 novih zdravstvenih radnika. Vlada će također kupiti još milion testnova.

Osim toga, zemlja je u srijedu ukinula uvozne carine na etilni alkohol, medicinske maske za jednokratnu upotrebu i respiratore kako bi zadovoljila potencijalnu potražnju i osigurala sigurnost opskrbe.

Tarifno rasterećenje

Tarifno rasterećenje od 10% na skupni uvoz etilnog alkohola ima za cilj podršku proizvodnji dezinfekcijskih sredstava i kolonjske vode, tradicionalnog dezinfekcijskog sredstva na bazi etanola koje se koriste u Turskoj. Ukinuta je dodatna carina od 20% na jednokratne medicinske maske i 13% na respiratore.

Kao dio napora za jačanje lokalne proizvodnje, Ministarstvo industrije i tehnologije u srijedu je najavilo i paket podrške za male i srednje industrije (MSP). Ministarstvo je u izjavi navelo da je Razvojna organizacija Turske odgodila otplate zajmova MSP-ima a dodatna četiri mjeseca su obezbijeđena za tekuće projekte.

Ministarstvo je također navelo da će mala i srednja preduzeća koja proizvode medicinsku robu i opremu dobiti dodatnu podršku.

Podrška za proizvodnju zaštitne opreme

“Naša preduzeća koja proizvode proizvode kao što su dezinfekciona sredstva, zaštitna odjeća, naočale, maske i rukavice koristeći domaće resurse, moći će da imaju koristi od posebnog programa podrške”, rekao je Mustafa Varank, ministar industrije i tehnologije.

Turska razvojna agencija će pružiti podršku do 6 miliona TL (oko 940.000 USD) za ove projekte. 4,2 miliona lira od tog iznosa bit će osigurano u zajmovima.

Varank je rekao da će finansijska podrška ministarstva doprinijeti proizvodnji medicinskih proizvoda, za kojima je povećana potražnja nakon epidemije COVID-19.

Podrška banaka

U međuvremenu, banke u zemlji nude neke fleksibilne mogućnosti zajma za klijente i restrukturiranje korporativnog duga, naročito za najviše pogođene sektore turizma i transporta.

Javna banka Halkbank objavila je da će obrtnicima i zanatlijama obezbijediti gotovinske zajmove i podršku komercijalnim karticama u iznosu od po 25.000 TL.