Erdogan predstavio “Štit ekonomske stabilnosti”

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u srijedu paket u okviru mjera protiv korona virusa, nazvan “Štit ekonomske stabilnosti”, u okviru kojeg je osigurano 100 milijardi turskih lira (15,4 milijarde dolara), radi smanjivanja posljedica pandemije korona vriusa.

Govoreći o mjerama kojima će ublažiti efekte korona virusa na svakodnevni život, Erdogan je kazao kako je najniža penzija u državi povećana na 1.500 turskih lira (231 dolar).

“Paketom koji smo nazvali ‘Štit ekonomske stabilnosti’ raspoređujemo resurs od 100 milijardi lira, radi smanjivanja posljedica od korona virusa”, poručio je Erdogan, dodavši kako od finansijskih organizacija očekuje korake za produženje kreditnih uvjeta za održavanje zaposlenosti i održavanje ekonomskog rasta, javlja TRT.

“Nastavljamo punom brzinom raditi na razvijanju vakcine i lijekova protiv bolesti Covid-19”, rekao je Erdogan, dodajući kako će biti pružena podrška i turskoj aviokompaniji Turkish Airlines, koji je jedna od kompanija koju je kriza najviše pogodila.

Između ostalog Erdogan je poručio kako se za sektore maloprodaje, trgovačkih centara, željeza-čelika, automobilske industrije, hrane i pića, tekstila-konfekcije, logistike-transporta, kina-pozorišta, smještaja, tekstila, organizacije događaja, plaćanje PDV-a i osiguranja za april, maj i juni odgađa na period od šest mjeseci.

Ostanite kući

Erdogan je na konferenciji za novinare podsjetio na opasnost od širenja korona virusa u cijelom svijetu, podsjetivši i na to kako je Turska zemlja koja je pravovremeno poduzela mjere protiv njegovog širenja.

Još jednom je ukazao na važnost praćenja svih uputa i mjera koje se poduzimaju protiv korone, a turske građane pozvao da ne napuštaju domove izuzev krajnje potrebe i izbjegavaju kontakte dok prijetnja korona virusa ne prestane.

Erdogan je kazao kako trenutno nije vrijeme za bilo kakvu šetnju vani, vrijeme je poduzimanja mjera i smirenost.

“Vrijeme je da sve što smo u mogućnosti obavljamo od kuće, da kontakt s vanjskim svijetom svedemo na minimum. Vrijeme je da na tom planu uložimo maksimalan trud, kako radi naših najmilijih, tako i radi cjelokupnog društva”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Ulazimo u novu eru u kojoj će vjerojatno doći do radikalnih promjena u globalnom ekonomskom, političkom i društvenom poretku.”