Turska osigurava energetsku stabilnost Evrope

0

Projekat izgradnje “Turskog toka”, odvija se po planu, potvrdio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez. Donmez smatra da su neumijesne kritike o povećanju energetske zavisnosti njegove zemlje od Rusije.

Projekat “Turski tok”, podsjeća Donmez, podrazumijeva izgradnju dva kraka, jedan će biti direktno povezan sa turskom nacionalnom energetskom mrežom, a drugi će preko teritorije Bugarske biti sproveden do evropskih država.

“Očekujemo da će izgradnja i jednog i drugog kraka biti gotova do kraja godine. Trenutno ne postoje nikakve poteškoće u realizaciji projekta. Ispunićemo sve preuzete obaveze i planiramo da završimo naš dio posla do kraja 2019. godine”, izjavio je ministar.

Govoreći o značaju “Turskog toka” za Evropu i Tursku, Donmez je istakao da će nakon otvaranja gasovoda gas koji je Turska ranije kupovala na Zapadu, sada biti isporučivan preko novog gasovoda.

“Ranije su se, kao što je poznato, u nekim tranzitnim zemljama javljali različiti problemi i poteškoće u transportu. To se, na primjer, ticalo teritorije Ukrajine. U tom smislu, zahvaljujući ‘Turskom toku’ uspjeli smo da povećamo stepen bezbijednosti snabdijevanja. Turski tok je druga grana poslije ‘Plavog toka’ koja direktno ide u Tursku, ne prolazeći preko teritorija ili teritorijalnih voda drugih zemalja,” kazao je turski zvaničnik.

“Kada je riječ o bezbijednosti snabdijevanja, ovaj projekat za nas ima izuzetan značaj. Drugi krak ovog gasovoda je osmišljen kako bi se obezbijedila sigurnost snabdijevanja evropskih država. I tu Turska ostaje važan partner kada je riječ o sigurnosti snabdijevanja EU”, kaže Donmez.

Ministar je podsjetio da postoji još jedan projekat, Transanadolijski gasovod (TANAP) koji će takođe proći kroz teritoriju Turske sve do Italije.

“Ova dva velika projekta ukazuju na to da je Turska, u stvari, dio važnog procesa osiguranja stabilnih i bezbijednih isporuka gasa Evropi. Važno je da se realizacija ova dva projekta završi u isto vrijeme”, rekao je minister, prenosi Tanjug.