Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

0

Turska je ograničila izvoz određenih proizvoda u Izrael sve dok se ne postigne prekid vatre i ne dozvoli “dovoljan i neprekidan dotok” humanitarne pomoći u Pojas Gaze, saopćilo je u utorak Ministarstvo trgovine, javlja Anadolu.

“Izrael nastavlja da flagrantno krši međunarodno pravo i ignoriše brojne pozive međunarodne zajednice na prekid vatre i neprekidnu humanitarnu pomoć”, saopćeno je iz Ministarstva.

Navedeno je da su rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, Generalne skupštine i Vijeća za ljudska prava uz privremene odluke od 26. januara i 28. marta od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu “obavezale Izrael da postigne prekid vatre”.

Iz turskog Ministarstva su naveli da Tel Aviv mora, “u punoj saradnji s UN-om, dozvoliti neprekidno pružanje osnovne humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, uključujući medicinske potrepštine i zdravstvene usluge koje su im potrebne”.

“Turska je odlučila da od danas ograniči izvoz određenih proizvoda u Izrael, kao prvi korak. Zahtjevi ove odluke bit će odmah implementirani”, navelo je Ministarstvo.

Ograničenje se odnosi, saopćeno je iz Ministarstva, na nekoliko vrsta proizvoda od aluminijuma i čelika, boja, električnih kablova, građevinskih materijala, goriva i drugih materijala.

“Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael, u okviru svojih obaveza koje proizilaze iz međunarodnog prava, ne proglasi trenutni prekid vatre u Gazi i omogući dovoljan i nesmetan dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze”, saopćilo je Ministarstvo.

Istakli su da Turska već duže vrijeme “ne dozvoljava prodaju bilo kojeg proizvoda ili usluge koji se mogu koristiti u vojne svrhe Izraelu”.

“U okviru teške situacije u Pojasu Gaze, naš poziv svim članovima međunarodne zajednice je da učine svoj dio kako bi osigurali da Izrael poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz međunarodnog prava”, ponovljeno je iz Ministarstva.

Poručili su da će kao država i narod Republike Turske nastaviti da stoje uz i podržavaju Palestinu i njen narod, kao što su činili i do sada.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.297 Palestinaca, a da su ranjene 72.654 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući svoje stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.