Turska: Odustajanje od ulaganja je gubitak za VW

0

Turska je u nedjelju objavila da je odluka njemačkog proizvođača automobila Volkswagen da otkaže svoje planove za tvornicu u Turskoj i povuče investicije politički motivirana i da predstavlja gubitak za Volkswagen.

“Znali smo da postoje neki ljudi koji ovo (ulaganje u Tursku) ne žele politički”, rekao je ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank na sastanku s novinarima.

“Nismo mi ti, već Volkswagen, koji će izgubiti ovim potezom”, rekao je Varank, prenosi turski Daily Sabah.

Izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess ranije je za ovu odluku okrivio trenutnu krizu izazvanu pandemijom. Naime, kompanija je u julu izjavila da odustaje od planova za novu fabriku u Turskoj kao odgovor na pad potražnje za novim vozilima tokom ipandemije.

Odustali od planova

Najveći njemački proizvođač automobila planirao je otvoriti tvornicu u Manisi na zapadnoj obali Turske.

Pogon od 1,3 milijarde eura trebao je proizvoditi Volkswagenovu marku Passat i Superb, sedan iz podružnice Škode, počevši od 2022. godine s godišnjim kapacitetom od 300.000 jedinica.

Proizvođač automobila osnovao je podružnicu u Manisi u oktobru 2019. godine sa kapitalom od 943,5 miliona TL (164,5 miliona USD) da bi se usredsredio na dizajniranje, proizvodnju i montažu automobila, kamiona i drugih vozila.

Međutim, kompanija je prijavljena za likvidaciju prošlog decembra.

Prije zatvaranja turske jedinice, Volkswagen je sredinom novembra rekao da planira uložiti milijardu eura u svoju slovačku tvornicu, uključujući 500 miliona eura za proizvodnju modela Passat i Škoda Superb sljedeće generacije.

Škoda je najavila da će se proizvodnja njenog modela Superb preseliti u Slovačku. Superb i Passat dijele istu platformu i mnoge dijelove.

To je veoma uznemirilo sindikate u Volkswagenovoj češkoj jedinici, Škodi Auto, koja je dom marke Superb u protekle dvije decenije.

Prema Diessovom pismu Varanku, Volkswagen je odustao od svih investicijskih projekata i odlučio riješiti svoje probleme ažuriranjem svojih trenutnih objekata.

D. Hadžić