Turska mijenja poreska pravila: Ko zarađuje više, plaćat će više

0

Turski parlament u četvrtak je ratificirao nove zakone o poreznoj regulaciji, uključujući veće stope za one sa visokim prihodima, veći porez na smještaj u hotelima, kao i nove poreze na digitalne usluge.

Prema najavama vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), zakon ima za cilj da prikupi “više poreza od onih koji zarađuju više i manje od onih koji zarađuju manje”.

Zakonom se predlažu novi porezi na kuće, u zavisnosti od njihove vrijednosti, kao i porez na smještaj, prenosi turski Daily Sabah.

Kuće koje koštaju više od 5 miliona TL podliježu većem porezu na stanove, prema novim pravilima. Naime, vlasnici kuća u vrijednosti između 5 i 7,5 miliona TL platit će 0,3% poreza, dok će se na kuće u vrijednosti između 7,5 i 10 miliona TL primjenjivati porez od 0,6%. Na kuće u vrijednosti preko 10 miliona TL plaćat će se porez po stopi od 1% .

Porez na usluge smještaja bit će 1% do kraja 2020. godine, a nakon toga porast će na 2%. Primjenjivat će se na prihod i plaćat će ga gosti.

Uredbom se također predviđa porez od 7,5% na digitalno oglašavanje i digitalni sadržaj. Porez na digitalne usluge uključivat će sve oblike internetskog oglašavanja i usluge koje omogućavaju slušanje, gledanje ili preuzimanje bilo kojeg digitalnog sadržaja u skladu s novim propisima.

Novi zakon udvostručuje porez na prodaju deviza na 0,2% i daje predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu ovlaštenje da ga podigne na 10 puta veći iznos.

Zakonom se ukida i oslobađanje od poreza na sportske sudije. Štaviše, porezi prikupljeni od prihoda sportaša podići će se na 20% sa 15%.

O ovom zakonu će raspravljati Odbor za planiranje i budžet Parlamenta.