Turska lira ponovo tone

0

Turska lira oslabila je danas prema dolaru, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnih negativnih efekata krize na domaću valutu.

Najnoviji gubici u Turskoj povezani su s upozorenjima Moody'sa o bankarskom sektoru i komentarima ministra finansija Berata Albayraka koji je rekao da ne vidi veliki rizik za ekonomiju ili finansijski sistem, prenosi Seebiz.

Turska valuta je na trgovanju jutros pala na 6,4 lira za dolar, što je najniži nivo od 15. avgusta, ali se do 8,28 sati njena vrijednost blago oporavila, na 6,37 lira za dolar.

“Ne uočavamo veliki rizik za tursku ekonomiju i finansijski sistem”, odgovorio je Albayrak turskom listu “Hurriyet” na pitanje o najvećim rizicima u 2019. godini.

Moody's je umanjio rejting 20 turskih finansijskih institucija, rekavši da bi dalja promjena u raspoloženju investitora mogla smanjiti veliku finansijsku pomoć za sektor koji teško pozajmljuje u inostranstvu.

U još jednom znaku pogoršanja, indeks ekonomskog povjerenja u Turskoj pao je za 9 posto u avgustu na najniži nivo od marta 2009. godine.