Turska i Rusija dogovorile trgovinu u lokalnim valutama

0

Turski ministar finansija i trezora Berat Albayrak i njegov ruski kolega Anton Siluanov potpisali su prošle sedmice sporazum o korištenju nacionalnih valuta u isplatama i pogodbama između dvije zemlje, saopćilo je danas rusko ministarstvo finansija.

Sporazum, potpisan 4. oktobra, ima za cilj postepeno prebacivanje na korištenje rublje i lire u međusobnim nagodbama, navodi se u saopćenju Ministarstva koje prenosi turski Daily Sabah.

U okviru sporazuma će se povećati potražnja komercijalnih institucija za dvije valute i uspostaviće se odgovarajuća finansijska struktura.

Sporazum predviđa povezivanje turskih banaka i kompanija s ruskom verzijom SWIFT platnog sistema, uz istodobno jačanje infrastrukture u Turskoj koja bi omogućila korištenje ruskih Mir kartica, koje je Moskva dizajnirala kao alternativu MasterCardu i VISA-i.

Dvije strane će također razviti dužničke vrijednosne papire za ruske i turske izvoznike.

Unapređenje trgovinske razmjene

Sporazum je značajan korak za povećanje fer trgovine i ekonomske saradnje dvije zemlje, navodi se u saopštenju.

Obim bilateralne trgovine između dvije zemlje dostigao je 17,04 milijarde dolara u prvih osam mjeseci ove godine, pokazuju podaci Turskog statističkog instituta (TurkStat). Prodaja Turske Rusiji iznosila je oko 2,38 milijardi dolara, dok je njen uvoz iznosio oko 14,66 milijardi dolara.

Turska i Rusija nadtojaće da povećaju obim trgovine na 100 milijardi dolara, što je cilj koji su postavila dva lidera.

Obim trgovinske razmjene između njih iznosio je 25,7 milijardi dolara u 2018. Izvoz Turske u Rusiju iznosio je oko 3,4 milijarde dolara, dok je njen uvoz iznosio 22,3 milijarde dolara.

Pitanje upotrebe nacionalnih valuta u komercijalnim transakcijama, posebno bilateralnoj trgovini, mnogo je puta bilo na dnevnom redu u pregovorima Rusije i Turske. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali su i izrazili podršku široj upotrebi nacionalnih valuta u trgovini između dvije zemlje, a očekuje se da ona umanji negativne uticaje vanjskih faktora.