Turska će na ljeto postaviti temelje za jedan od svojih najvažnijih projekata

0

Pripreme su gotovo završene za projekat Kanal Istanbul, rekao je u srijedu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan.

Uskoro će biti održan tender za ovaj projekat ogromnog kanala koji će ići rubom Istanbula a na ljeto će biti postavljeni temelji, rekao je Erdoğan.

Izgradnja kanala, koji je turski predsjednik nazvao najvećim i najstrateškim infrastrukturnim projektom u zemlji, uskoro započinje, piše turski Daily Sabah.

„Izvještaj o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) završen je uz doprinos 56 institucija i organizacija, više od 200 naučnika, medija i naših građana“, rekao je Erdoğan.

Kanal Istanbul služit će kao međunarodni plovni put koji će doprinijeti turskoj logističkoj snazi i infrastrukturi obavljajući važnu funkciju u globalnoj pomorskoj trgovini.

Kanal će povezivati Crno more sjeverno od Istanbula s Mramornim morem na jugu, zamišljen je kao alternativni globalni brodski put, a procjenjuje se da će koštati oko 75 milijardi TL (9,2 milijarde dolara).

Vlada kaže da će olakšati brodski promet tjesnacem Bospor, jednim od najprometnijih svjetskih pomorskih prolaza, i spriječiti nesreće slične nedavnom incidentu na egipatskom Sueskom kanalu, gdje je gigantski brod-kontejner bio zaglavljen i blokirao kanal gotovo sedmicu dana. Blokada je poremetila globalne lance opskrbe i povećala troškove transportnih kompanija ionako suočenih s ograničenjima uvedenim zbog Covida-19.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Erdoğana i najavljen 2011. godine, Kanal Istanbul jedan je od najvažnijih turskih megaprojekata. On treba zaustaviti rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji prevoze opasnu robu preko Bospora, posebno kada su u pitanju tankeri za naftu.

Kanal dug 45 kilometara koji će se graditi na istanbulskom koridoru Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu, imaće kapacitet od 160 plovila dnevno, a osim toga očekuje se da će stvoriti značajnu ekonomsku vrijednost smanjenjem vremena i troškova tranzita, uz naknade za prolaz. 

D. Hadžić