Turkish Airlines prekrižio aerodrom u BiH: Ništa od letova za Istanbul

0

Turkish Airlines planira povećati frekvencije na nekoliko ruta u regiji tokom ljetne sezone 2024., koja počinje 31. marta iduće godine, ali je isključio mogućnost uvođenja letova za Banju Luku nakon razgovora s dužnosnicima aerodroma.

Osim svojih nedavno najavljenih planova za povećanje operacija prema Zagrebu s četrnaest na osamnaest sedmično, Turkish će također povećati usluge na svom drugom odredištu u Hrvatskoj – Dubrovniku – s pet na sedam sedmičnih rotacija. Dodatna usluga ponedjeljkom i srijedom uvodi se od 31. marta.

Turkish Airlines će povećati letove iz Istanbula i za Podgoricu i za Tivat nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju s Air Montenegrom ranije ove godine, omogućujući objema nacionalnim prevoznicima da povećaju svoje frekvencije na međusobnim tržištima.

Turski prevoznik će u početku povećati letove između Istanbula i Podgorice s dva dnevno na sedamnaest sedmično, a od sredine avgusta na osamnaest. Slično tome, povećat će frekvencije na letovima za Tivat, koje je pokrenuo ovog ljeta, sa šest na devet sedmično, a od sredine avgusta na deset.

Prevoznik će također proširiti svoje operacije u Sarajevu dodavanjem dodatne sedmične rotacije na ukupno 21 let sedmično.

Uprkos razgovorima između Turkish Airlinesa i predstavnika Aerodroma Banja Luka, prevoznik je odbacio uvođenje svoje druge destinacije u Bosni i Hercegovini.

– Postoje komercijalne i strukturne procjene aerodroma, a aerodrom još uvijek radi na tome. Međutim, nemamo planove za pokretanje operacija u bliskoj budućnosti prema ili iz Banje Luke – rekli su iz Turkish Airlinesa.

Komentirajući dalje svoju prisutnost u regiji, prevoznik je rekao: “Nedavnim pokretanjem letova za Tivat, ukupan broj odredišta u cijeloj regiji Balkana dostigao je sedamnaest. Blisko sarađujemo s lokalnim vlastima na razvoju turizma i poslovnih odnosa. Osim toga, kontinuirano širimo svoju prisutnost u ovoj regiji ulažući u inovativne tehnologije i putničko iskustvo”, prenio je Ex-Yu Aviation News.