Turistički portal Piktrip: Mladi promovišu bh. prirodne ljepote

0

Piktrip, portal namijenjen turistima koji žele da istražuju balkansku regiju, osnovan je u februaru 2017. godine. Osnovala ga je grupa mladih ljudi iz Sarajeva koja je iskoristila svoje slobodno vrijeme da urade nešto novo i korisno, ne samo za sebe nego i za promociju svoje zemlje i njenih turističkih potencijala.

– Ideja je došla sasvim slučajno. Pretraživao sam ljepote BiH ali opisa i slika nije bilo. Onda sam došao na ideju da se napravi portal koji će sadržavati cjelokupunu turističku ponudu Bosne i Hercegovine, sa slikama, opisom i uputama kako doći do nekog odredišta – kaže za BiznisInfo Elmedin Nezir, jedan od osnivača Piktripa.

Elmedin, koji je inače IT developer i bavi se dizajnom i izradom web stranica, kaže da je Piktrip namjenjen turistima koji žele da istražuju balkansku regiju na jedan novi način koji omogućuje jednostavnije pretraživanje ponuda na jednom mjestu. 

– Piktrip.com je najinovativnija stranica, turističkog karaktera, koja pored veoma jednostavnog korištenja, nudi najpovoljnije cijene – kaže Nezir.

Kaže kako je cilj portala unaprijediti razvoj turizma i podići svijest građana o prirodnim ljepotama i  atrakcijama u BiH.

– Naša jedinstvenost se ogleda u tome da pokušavamo ljudima približiti prirodne i rekli bismo zanemarene dijelove ove regije koja posjeduje mnogo toga za ponuditi, te na ovaj način zelimo pružiti podsticaj za razvoj cjelokupnog turizma.

Za skoro dvije godine, koliko portal postoji, njegovi osnivači bilježe značajan porast interesa za seoski turizam, vjerski i kulturni turizam, no kažu i kako bi se turističkim potencijalima u BiH trebalo posvetiti više pažnje.

– S obzirom da smo prilično nov portal i da imamo još prostora za rast i napredovanje, jako smo zadovoljni dosadašnjim interesovanjem kako domaćih tako i stranih turista. Ovo nam svakako daje jako veliki motiv za daljni rad i unapređenje naših usluga – zaključuje Nezir.