Turci kupili četiri tržna centra u Sloveniji za 14 miliona eura

0

Heta, loša banka bivše Hypo banke, pronašla je kupca za četiri Tuševa trgovačka centra u Savinjskoj i Podravskoj regiji, pokazuju zemljišne knjige.

Novi vlasnik mariborskog Planeta Tuš i supermarketa u Rogaškoj Slatini, Laškom i Slovenskim Konjicama je kompanija Heliks Prop, koju vodi turski državljanin Ugur Yildirim, jedan od partnera fonda Elements Capital Partners (ECP), koji se bavi otkupom potraživanja, javlja Poslovni dnevnik.

Heliks Prop osnovan je u martu ove godine i registrovan je za djelatnost trgovanja vlastitim nekretninama, pišu Finance.

Izvorni osnivač bio je ECP Tac Op, u vlasništvu Yildirima i bivšeg slovenačkog ministra finansija Uroša Čufera, a nakon mjesec dana od osnivanja vlasnik Heliks Propa postala je kompanija Alpha Credit Solutions 10 iz Luksemburga, koja je povezana s britanskim fondom Anacap.

Nekretnine će preprodati

Taj fond je jedan od važnijih Tuševih povjerilaca, već je od NKBM-a kupio gotovo osam posto potraživanja prema Tušu.

Pri otkupu potraživanja pomogla je firma Elements Capital Partners, koju Čufer već neko vrijeme savjetuje. Bivši ministar finansija u početku je počeo raditi kao savjetnik Mirka Tuša u restrukturiranju Tuš Grupe, ali sada radi za Elements, odnosno za kompaniju povezanu s povjeriocem.

“Priča o kupovini nekretnina niti na koji način nije povezana s potraživanjima”, kaže Čufer.

Prema njegovim riječima, Anacap je kupio nekretnine kao investiciju.

“Te nekretnine danas nisu najbolje upravljane, a neke još nisu popunjene najmoprimcima. Cilj je investitora zamijeniti upravnike i popuniti prazna mjesta, a zatim nekretnine preprodati“, objašnjava Čufer.