Tržište polovnih vozila 2021: Pet zanimljivih činjenica

0

Tržište automobila se rapidno mijenja svake godine, ali neke tendencije i popularne prevare pri prodaji vozila i dalje ostaju. Kompanija digitalne baze podataka carVertical objavila je godišnji izvještaj sa statistikom za automoto zajednicu.

Kompanija sakuplja informacije o vozilima iz baze podataka koristeći brojeve šasija i pravi izvještaje istorije vozila. Sve informacije su bazirane na podacima carVerticala.

Najoštećeniji auto na tržištu je BMW

Statistika pričinjene štete je još impresivnija: ukupan iznos štete svih ovih izvještaja iznosi 3,282,580,416 EUR.

Ono što je zanimljivo je da nisu sva vozila podjednako učestvovala u nesrećama. Nije čudno što je BMW na vrhu liste oštećenih vozila, kako je čak 47.77% svih vozila marke BMW oštećeno na neki način.

S druge strane, samo 29.53% vozila marke Fiat se našlo u situaciji da bude oštećeno.

Prevare sa kilometražom su i dalje veoma česte. Čak 18.5% provjerenih vozila imaju kompromitovan odometar.

Prema izvještajima sakupljenim tokom godine, vraćanje kilometraže je među najčešćim načinima na koji kupci automobila bivaju prevareni.

Čak 18.5% svih izvještaja u 2021. pokazuju znake kompromitovanog odometra. U brojkama, to je 7.112.444.874 vraćenih kilometara za sva provjerena vozila.

Najčešće kradeni auto: Škoda Octavia

U 2021. lopovi su nastavili da kradu vozila, a nepošteni preprodavci su nastavili da prodaju te iste automobile. Najbolji način da izbjegnete kupovinu kradenog auta jeste provjera istorije vozila.

Prošle godine izvještaji su obilježili čak 672 vozila kao ukradena.

Ovi podaci takođe otkrivaju da je najkradeniji auto među njima Škoda Octavia, sa 38 slučajeva.

Prema izvještajima, šansa da će neka Octavia biti ukradena veća je za 3.75 puta nego da bude ukraden auto BMW Serije 3.

Omiljeni automobili 2021: BMW, Volkswagen i Audi

Na osnovu podataka, BMW, Volkswagen i Audi najpopularniji su proizvođači automobila. Ukupno čine 13% svih vozila provjerenih na platformi.

Tačnije, BMW Serije 3 je najčešći izbor i čini skoro 5% svih carVertical izvještaja.

VW Passat i Audi A4 ne zaostaju mnogo, dok su modeli drugih proizvođača niže u prvih 15.

Ostali popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-Klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C-Klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb, i BMW serije 1.

Najstariji od provjerenih modela automobila su BMV

Starih BMW-a ima više od skoro bilo kog drugog automobila. 40,38% BMV-a koji su provjereni 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine.

U međuvremenu, za VW i Audi, ti brojevi su samo 14,56% i 19,97%.

A procenat starijih automobila je čak niži za proizvođača kao što je Citroen – samo 10,92%.

Ako računamo samo novija vozila statistika za BMW izgleda lošije. Čak 52,06% BMW-a proizvedenih poslije 2010. je oštećeno.

Pročitajte cijeli carVerticalov ReDrive 2021 izvještaj da biste saznali druge statistike, uvide i zabavne podatke o prošloj godini.

carVertical je IT kompanija koja gradi globalni registar istorije automobila. Kompanija koja se brzo razvija ima više od 70 zaposlenih i posluje na 25 različitih tržišta. U 2020. prihod kompanije od prodaje iznosio je 8,5 miliona eura. Kompanija je udvostručila svoj rast u 2021.