Trump za dan izgubio čak milijardu dolara

0

Dionice kompanije Trump Media & Technology Group, koja je vlasnik društvene mreže Truth Sociala, pale su u ponedjeljak nakon što je firma objavila da je izgubila više od 58 miliona dolara i ostvarila vrlo malo prihoda u 2023.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump većinski je dioničar firme, a njegovo bogatstvo palo je za više od milijardi dolara u ponedjeljak kao rezultat toga.

Brojke pokazuju zašto neki stručnjaci upozoravaju da nema logike da ova kompanija vrijedi više milijardi dolara.

U regulatornoj prijavi u ponedjeljak, firma Trump Media je rekla da je izgubila 58,2 miliona dolara u 2023., u usporedbi s dobiti od 50,5 miliona dolara u 2022.

Vlasnik Truth Sociala ostvario je samo 4,1 milion dolara prihoda, iako je to porast u odnosu na 1,5 miliona dolara 2022. godine.

I ne samo to, prihod je u četvrtom tromjesečju pao za 39 posto u odnosu na prethodnu godinu na samo 751.500 dolara.

To nije ono što ulagači žele vidjeti od bilo kojeg start-upa, posebno od onog koji je imao tako visok nivo cijena dionica.

Dionice Trump Media pale su 21% u ponedjeljak nakon novih prijava, iako su još uvijek u porastu od gotovo 200% do početka ove godine.

Bivši predsjednik Donald Trump posjeduje glavni udio od 78,8 miliona dionica u ovoj firmi. Prema cijenama od ponedjeljka poslijepodne, taj udio sada vrijedi otprilike oko 3,8 milijardi dolara.

To predstavlja golemi porast Trumpove neto vrijednosti, iako je značajno smanjena u odnosu na vrhunac od oko 6,3 milijarde dolara prošle sedmice.