Trump odlučio: Svemirski resursi nisu zajednički

0

Predsjednik SAD Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu naredbu kojom se državnom sekretaru Mikeu Pompeu nalaže da traži međunarodnu podršku američkoj politici koja omogućava organizacijama i kompanijama prikupljanje i korištenje resursa u svemiru.

– Ova Izvršna naredba uspostavlja američku politiku prema vađenju i korištenju svemirskih resursa, poput vode i nekih minerala, kako bi se potaknuo komercijalni razvoj svemira – rekao je Scott Pace, zamjenik pomoćnika predsjednika i izvršni sekretar Nacionalnog svemirskog vijeća.

U osnovi, Trumpovo izvršno naređenje potvrđuje odluku Kongresa iz 2015. godine, za koju je Pace napomenuo da američkim pojedincima i korporacijama daje “pravo da se bave komercijalnim istraživanjem, vađenjem i upotrebom resursa u svemiru.”

Amerika će putem State Departmenta nastojati dogovoriti zajedničke izjave i sporazume s drugim državama o korištenju svemirskih resursa.

Sjedinjene Države i Luksemburg uspostavili su pravne zakonske okvire koji firmama daju pravo na bilo koje resurse prikupljene u svemiru. Trumpova direktiva potcrtava američku politiku i navodi da će zemlja nastojati zaštititi firme koje koriste te resurse.

Svemir je zakonski i fizički jedinstvena domena ljudske aktivnosti i Sjedinjene države ne smatraju ga „zajedničkim dobrom“ (eng. global commons) – navodi se u Trumpovoj odluci.

Drugim riječima, svemirski resursi nisu zajedničko vlasništvo čovječanstva već onoga ko po njih dođe.

Viši dužnosnik Bijele kuće rekao je da je izvršno naređenje bilo u pripremi od prošle godine, ali je njegovo donošenje nedavno ubrzala NASA zbog svog pristupa lunarnom istraživanju, što uključuje postavljanje “baznog kampa” na južnom polu Mjeseca.

Trumpova administracija dobila je podršku za svoj pristup od Kanade, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa čak i Kine, naveo je ovaj dužnosnik.

Bijela kuća također se nada da će izvršna naredba pomoći poboljšanju naučne osnove korištenja svemirskih resursa, dodao je on – poput vodenog leda na Mjesecu i tome kako bi ga kompanije ili organizacije mogle koristiti za pravljenje goriva.

Postojanje vodenog leda na površini Mjeseca jedan je od razloga zašto NASA želi ponovno uspostaviti ljudsku prisutnost na mjesečevoj površini.

J. Polimac