Bjelašnica: Počeo projekat od 16,9 miliona KM

0

Počele su aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo” na Bjelašnici.

Sa desne strane na ulazu u zonu Babinog Dola, bit će izgrađen centar na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara, saopćeno je Centra za promociju olimpijskih planina.

U sjevernom dijelu kompleksa gradit će se nogometni teren dimenzija 80×120 metara, koji će biti pokriven prirodnom travom, te tribina od 1.000 sjedećih mjesta s istočne strane. Iza nje smještene će biti svlačionice i sanitarni čvorovi, kao i servis za posjetioce.

U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja Balon hale s vještačkom travom, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.

Također, na navedenoj lokaciji bit će napravljen i pomoćni nogometni teren, koji će, također, biti pokriven prirodnom travom. Uz to će se nalaziti po jedno igralište za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku, koje će se moći koristiti i zimi.

Sportska dvorana i poslovni centar

U Općini Trnovo, koja zajedno sa Vladom KS realiziraju ovaj projekt, uvjereni su da će najbolji domaći, regionalni evropski klubovi dolaziti da treniraju ovdje, te će se i na taj način proširiti turistička ponuda. Uvjereni su kako će “Poslovno-sportskog centra Trnovo” ubrzo biti jedan od glavnih sportsko – rekreacionih centara u ovom dijelu Evrope.

Nukleus poslovno-sportskog centra čini sportska dvorana s holom i poslovnim centrom. Ona će se nalaziti u južnom dijelu, u kontaktnoj zoni s Babinim Dolom, uz poslovne objekte.

Dvorana će imati 500 mjesta za gledaoce i prateće sadržaje, dok će kapacitet hotela biti 90 ležajeva. Hotel će imati i prostorije za sastanke, polivalentnu dvoranu za konferencije, prostor za odmor i zabavu, bazen, fitness i spa, teretanu, saunu, kuglanu, te priručnu ambulantu i apoteku. Hotel će biti povezan sa sportskom dvoranom.

Predviđen i vidikovac

Tu je i Poslovni centar, koji u funkcionalnom smislu predstavlja zaseban objekt, te je povezan s hotelom.

Na najvišem uzvišenju na prostoru na kojem će biti izgrađen centar predviđen je restoran – vidikovac, kao i devet objekata smještajnih kapaciteta – apartmana.

Okvirni plan sa završetak projekta je dvije i pol godine, a procijenjena vrijednost projekta je 16,9 miliona KM.