Tri nova trenda: Globalnu ekonomiju očekuju šokovi

0

Svijet ide ka dubokoj ekonomskoj i finansijskoj promjeni, a ne samo ka još jednoj recesiji, upozava Mohamed El-Erijan, glavni ekonomski savjetnik u Alijansu.

U autorskom tekstu za časopis “Foreign Affair”, El-Erijan, koji je i bivši generalni direktor kompanije Pimko, uticajnog igrača na tržištu obveznica, ocjenjuje da će kombinacija pritisaka na strani ponude, pooštravanje monetarne politike američke centralne banke i krhkost tržišta pogoditi globalni rast.

– Tri nova trenda naročito nagovještavaju takvu transformaciju i vjerovatno će igrati važnu ulogu u oblikovanju ekonomskih rezultata u narednih nekoliko godina, a to su zaokret sa nedovoljne tražnje na nedovoljnu ponudu kao glavna višegodišnja kočnica rasta, završetak neograičene podrške likvidnosti centralnih banaka i sve veća krhkost finansijskih tržišta – napisao je El-Erijan, prenosi Tanjug.

On smatra da “ove promjene pomažu da se objasne mnoga neuobičajena ekonomska kretanja u posljednjih nekoliko godina, koja će vjerovatno dovesti do još veće neizvjesnosti u budućnosti kako šokovi budu sve učestaliji i sve žešći”, prenio je portal B92.

Te promjene će uticati na pojedince, na kompanije i vlade na ekonomskom, društvenom i političkom nivou, upozorava El-Erijan.

Ovaj ekonomista je posebno kritikovao američke Federalne rezerve (FED) jer su, po njegovom mišljenju, prekasno prepoznale destruktivan uticaj inflacije na ekonomiju, nakon čega su krenule s naglim povećanjem referentne kamate kako bi nadoknadile izgubljeno vrijeme.

El-Erijan je takođe naveo da su se tržišta navikla na jeftin novac od centralnih banaka, što je za posljedicu imalo “izopačen efekat” da “značajan dio globalne finansijske aktivnosti” preplave fondovi za upravljanje imovinom, privatnim kapitalom i hedž fondovi, pored drugih entiteta čija je aktivnost nedovoljnio regulisana, prenosi Russia Today.