Tri investiciona fonda u trci za United Group

0

Prodaja „United Group”, u okviru koje posluje i Televizija N1, ulazi u završnu fazu. Američki investicioni fond KKR, čije je zaštitno lice bivši šef CIA Dejvid Petreus, već uveliko sa zainteresovanim kupcima vodi pregovore o prodaji svoje kćerke firme.

Očekuje se da cijeli postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski „Credit Suisse”.

Još početkom avgusta Reuters je objavio da su evropski investicioni fondovi „Cinven” i „BC Partners” zainteresovani za preuzimanje ove kompanije.

„Cinvenu” ovo nije prvi put da pokušava da kupi „United Group”, jer je 2013. godine bio jedan od ozbiljnijih konkurenata američkom KKR-u. Prodavac je tada bio jedan drugi investicioni fond, „Mid Europa Partners”.

Ovih dana BIRN piše da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje ove kompanije češka „PPF grupa”. Ova firma nedavno je preuzelaTelenor” u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj.

Spominje se da je „PPF grupa” spremna da za ovu transakciju plati tri milijarde eura, a dugovi „United Groupa” dostižu čak milijardu eura, piše Politika.

United Group je vlasnik Telemacha.

O PPF grupi

PPF grupa investira u više različitih oblasti kao što su usluge bankarstva i finansija, telekomunikacije, biotehnologija, osiguranje, nekretnine i poljoprivreda.

Doseg PPF-a se prostire od Evrope do Rusije, SAD-a i širom Azije. PPF grupa posjeduje imovinu čija vrijednost prevazilazi 38 milijardi eura. Ovo je podatak od 31. decembra 2017. godine.