Trgovinski deficit SAD-a snažno porastao u decembru

0

Američki manjak u razmjeni robe i usluga sa svijetom porastao je u decembru više od 10 posto, odražavajući snažan rast uvoza i pad izvoza, pokazali su u utorak podaci minstarstva trgovine.

Trgovinski deficit porastao je u decembru na 67,4 milijarde dolara, s revidirane 61 milijarde u novembru, izvijestilo je ministarstvo.

Uvoz se u decembru povećao za 1,3 posto, na 317,6 milijardi dolara, a izvoz se smanjio za 0,9 posto, na 250,2 milijarde dolara, pokazuju podaci.

Deficit u robnoj razmjeni porastao je za 7,4 milijarde dolara u odnosu na novembar, na 90,6 milijardi dolara. Višak u razmjeni usluga uvećan je za milijardu dolara, na 23,2 milijarde dolara.

U cijeloj prošloj godini SAD je u razmjeni sa svijetom bilježio deficit od 948,1 milijardu dolara, veći za 12,2 posto nego u 2021.

Pritom je vrijednost izvoza uvećana za 17,7 posto, na tri biliona dolara. Uvoz je porastao za 16,3 posto, na 3,96 biliona dolara.

Daleko najveći deficit, prema brojkama iz decembra, SAD je zabilježio u razmjeni s Kinom, od 22,8 milijardi dolara. Slijedi Evropska unija, s kojom ima deficit od 18,6 milijardi dolara. Dvocifrenu brojku bilježi i s Meksikom, od 12 milijardi dolara.

Od zemalja članica EU-a, SAD ima najveći manjak u razmjeni s Njemačkom, od osam milijardi dolara, a blizu je i Irska, s 5,8 milijardi dolara.

Prosinački podaci pokazuju i da je SAD najveći suficit bilježio u razmjeni s Južnom i Srednjom Amerikom, od 5,1 milijarde dolara. Slijede Nizozemska, s kojom ima višak od 4,4 milijarde dolara. Blizu je i Britanija, s kojom je SAD u plusu od 1,9 milijarde dolara.

Hina