Trebevićka žičara zaradila 1,6 miliona KM

0

Gradsko vijeće Grad Sarajeva usvojilo je danas izvještaj o poslovanju gradskog javnog preduzeća JP Sarajevo d.o.o. koje upravlja Vijećnicom i novoizgrađenom Trebevićkom žičarom, pri čemu je ostvarena dobit od poslovanja iznosila 1.630.464 KM.

Ukupan prihod ovog preduzeća u 2018. godini bio je 3.846.932 KM. Do kraja prošle godine prodato je 411.000 karata za Žičaru i više od 33.000 za Vijećnicu. 

Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je za Patriju da ovi podaci govore da je u projekt izgradnje žičare i u oživljavanje Vijećnice kao nacionalnog spomenika krenulo se na temelju jasnog plana, preciznih analiza i procjena te pokazali kako je moguće izgraditi održiv i profitabilan projekt. 

„Profit koji smo ostvarili otvara nam vrata za realizaciju novih projekata i učvršćuje povjerenje građana i posebno vijećnika. Važno je istaći da je ovaj rezultat zasigurno nije naš maksimum te da će nastavak razvoja i kvalitetnih sadržaja i na Trebeviću i u Vijećnici u narednom periodu biti dodatni impuls. Upravo to nam je vodilja i potvrda da sredstva nastavimo ulagati u interesu Grada Sarajeva. Čestitam Skupštini, Nadzornom odboru, Upravi i radnicima JP Sarajevo, koje izrasta u najuspješnije komunalno preduzeće u državi“, kazao je Skaka. 

Trebevićka žičara otvorena je 6. aprila 2018. godine na Dan Grada Sarajeva i od tada je nezaobilazna u turističkoj ponudi, ali je jednako interesantna i brojnim domaćim posjetiocima Sarajeva, izvijestila je novinska agencija Patria.