Transformacija aerodroma Sarajevo: Novi terminal dobio dozvolu

0

Sarajevski aerodrom završio je radove na svojoj dugo očekivanoj novoj terminalnoj zgradi i vlasti su joj izdale upotrebnu dozvolu. Iako su neki dijelovi novog objekta već u upotrebi, očekuje se da će aerodrom u potpunosti otvoriti terminal za putnike u nadolazećim sedmicama.

Nova zgrada pokriva površinu od 10.000 kvadratnih metara na četiri sprata, ponoseći se novim sadržajima koji su osmišljeni kako bi poboljšali iskustvo putovanja putnika.

S novim objektom koji je povezan s postojećim terminalom, ukupni kapacitet Aerodroma Sarajevo povećat će se na dva miliona putnika godišnje, a terminali će pokrivati ukupno 19.000 kvadratnih metara, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Novi objekt opremljen je s dvanaest pultova za prijavu. Dizajnirani su tako da odgovaraju drugim pultovima na aerodromu i imaju stranice od nehrđajućeg čelika, postolje, ogradu za odbojnike i policu za torbe.

This slideshow requires JavaScript.

Aerodrom je također u procesu instaliranja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom kako bi se pojednostavila obrada putnika i poboljšala učinkovitost.

Uskoro se otvaraju i novi maloprodajni objekti te ugostiteljski objekti. U novom dijelu nalazi se i novi salon poslovne klase. Ukupno pet izlaza izdržat će očekivani priljev putnika.

Posebnost objekta, stakleni zračni most, već je postavljen i povezan sa zgradom. Ovaj element savremenog dizajna također će zamijeniti dva postojeća zračna mosta, dajući mu modernu i besprijekornu estetiku.

U toku je i proširenje parkinga za avione, a po završetku, aerodrom će imati ukupno jedanaest mjesta za parkiranje aviona, što je značajno povećanje u odnosu na postojećih sedam. To će Ukupni kapacitet aerodroma povećati za 60 posto.

Osim toga, izvode se značajni radovi na električnim instalacijama i kanalizacijskom sistemu. Aerodrom planira produžiti svoju uzletno-sletnu stazu za 550 metara za prihvat većih aviona. Već su kupili 60.000 kvadratnih metara zemljišta i započeli čišćenje terena.