Tramvajem do Hrasnice, a možda i do Dobrinje i Šipa, žičarom do Igmana i Bjelašnice

0

Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, zatim prema Šipu i Dobrinji samo su neki od prioritetnih projekata Ministarstva saobraćaja KS, potvrdio je ministar Adnan Šteta.

– Za prugu do Hrasnice zainteresirana je Općina Ilidža, a i Vlada KS. Razgovaramo s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditiranju tog projekta. Naše procjene su da ćemo na ljeto imati raspisan tender za tu prugu tako da bismo mogli izvođača radova izabrati do zime. Ako sve bude prema planu, radovi će krenuti naredne godine kada nam to vrijeme dozvoli – rekao je Šteta za Avaz.

Prema njegovim riječima, ta pruga je u planu razvoja Kantona i od nje se neće odustati jer se njome žele stvoriti nove vrijednosti.

– Cilj nam je da građani, nakon obilaska Baščaršije, sjednu na tramvaj i dođu do Hrasnice. Razmišljamo o tome da u drugoj fazi instaliramo i izgradimo žičaru od Hrasnice do Igmana, pa od Igmana do Bjelašnice. To će za razvoj turizma biti odlična stvar, pogotovo zimi. To će biti nova atrakcija Sarajeva. Nakon šopinga, turisti će odlaziti na skijanje – ističe Šteta.

Također, uskoro će se raditi analiza opravdanosti izgradnje pruge prema naseljima Šip i Dobrinja. Tramvaji prema Šipu išli bi Prvom transverzalom, a do Dobrinje između porušenog staračkog doma i hotela Radon plaza u Nedžarićima.

– Težimo ka tome da, gdje god možemo, razvijemo mrežu tramvaja i trolejbusa. Nakon toga razmišljamo da autobuske linije koje nam ostanu kroz neko dugoročno vrijeme prebacimo na električne. Nećemo zaboraviti na Vogošću, do koje ćemo dovesti trolejbuse – pojašnjava Šteta.