Tradicionalno zatvoreni Japan najavio plan otvaranja tržišta rada

0

Japan je u petak najavio plan za privlačenje većeg broja niskokvalifikovanih stranih radnika. Treća ekonomija svijeta bori se sa nedostatkom radne snage uzrokovanim starenjem i smanjenjem broja stanovnika. Plan ima za cilj da popuni praznine na radnim mjestima u sektorima poljoprivrede, njege bolesnika, građevinskih radova, hotelijerstva i brodogradnje.

Prema predloženoj regulativi, strani radnici koji imaju vještine iz onih oblasti u kojima nedostaje radne snage, moći će dobiti vizu koja će im omogućiti da rade u Japanu na period do pet godina. Oni koji imaju jače kvalifikacije i prođu test japanskog jezika, moći će dovesti u Japan i članove svoje porodice i dobiti status stalnog prebivališta.

Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga kazao je novinarima u petak da će novi zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru “što je prije moguće” a da je mogući početak njegove primjene mjesec april sljedeće godine.

Japan je tradicionalno veoma oprezan kada je u pitanju prijem stranih radnika sa niskim kvalifikacijama a trenutno status rezidenta odobrava samo visokokvalifikovanim strancima. Jedini izuzetak od ovog pravila su Južnoamerikanci japanskog porijekla.

Japanski premijer Shinzo Abe i njegova vlada napomenuli su kako ove reforme neće imati uticaja na japansku politiku prema imigrantima te da ne očekuju masovne imigracije. Potvrdili su da uvođenje novog zakona neće značiti da će imigranti biti masovno prihvatani.

Poslovna zajednica već neko vrijeme lobira za slobodnija pravila kada je u pitanju ulazak imigranata u Japan, navodeći kako se bore da nađu radnike u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 2,5 posto i gdje na 100 tražilaca posla dolazi otprilike 163 radnih mjesta.

Vlasti nisu navele o kojem broju stranih radnika se radi, no japanski mediji predviđaju da bi ta brojka mogla dosegnuti više od 500.000 ljudi do 2025. godine.

Prema zvaničnim podacima, u Japanu je prošle godine bilo 1,28 miliona stranih radnika, što je dvostruko više nego deceniju prije.

Međutim, više od 450.000 radnika su stranci koji su bračni partneri japanskih građana, etnički Korejci koji su odavno rezidenti Japana ili stranci koji imaju japansko porijeklo, što znači da dobar dio njih nisu radnici koji su došli u Japan u potrazi za poslom.

Osim toga, od ukupnog broja 300.000 se odnosi na studente koji imaju pravo na rad na pola radnog vremena tokom studiranja i za koje se očekuje da će se nakon završetka studija vratiti u njihove domovine.

Kada se sve sabere, Japan je prošle godine imao manje od 240.000 kvalifikovanih stranih radnika i nešto malo više od 250.000 stranaca na različitim edukacijama i praksama u zemlji.

Sa drugim zemljama Azije Japan ima bilateralne sporazume o zapošljavanju ograničenog broja njegovatelja. (AFP)