Toyotom Corollom prešao dva miliona kilometara

0

72-godišnji Graeme Hebley je primijetio da je dostigao brojku od 2 miliona u martu ove godine i vjeruje da će njegov automobil vjerovatno “raditi zauvijek”.

Automobil je kupio 2000. godine kada je Corolla na satu imala samo 80.000 kilometara. S obzirom na to da od 1968. godine radi kao dostavljač novina, brzo je skupio kilometražu na Toyoti. Šest dana u nedjelji je putovao od Velingtona do Nju Plimuta, na sjevernom ostrvu zemlje. Za to putovanje u jednom smeru su potrebna četiri sata i 45 minuta, navodi Jutarnji.hr.

Njegova Toyota Corolla, koja još uvijek ima originalni motor i menjač, svaku radnu nedelju pređe gotovo 5.000 kilometara. Kako bi sve bilo pod kontrolom, gospodin Hebley svake dvije nedjelje ide na servis svog automobila u Guthrie‘s Auto Care. Mehaničar John Sherman je potvrdio rekord nakon godina servisiranja Corolle.

“Da nisam radio na njoj, ne bih vjerovao. Nema šanse da bih vjerovao da može da napravi dva miliona, a da nešto ne pođe po zlu”, rekao je za New Zealand Herald. Impresivnu brojku na satu John Sherman pripisuje pouzdanosti starijih Toyotinih vozila, čestim servisima i stalnom održavanju vozila g. Hebleya.

Tvrdio je da nikada nije video ništa približno kilometraži koju je prešla Corolla, podsjetivši da je najbliži bio automobil koji je prešao 700.000 kilometara.

“Ali ništa ovako. U cijeloj mojoj karijeri, to je najviše što sam vidio”, rekao je. Gospodin Hebley i dalje svake nedjelje putuje po sjevernom ostrvu Novog Zelanda, dodavši da ne planira da prestane sa vozi u skorije vrijeme. “U ovom trenutku verujem da bi Corolla mogla da me nadživi”.