Toyota u 2020. očekuje rekordnu prodaju

0

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor očekuje da će mu globalna prodaja vozila ostati na rekordnim nivoima u 2020. godini, čak i unatoč znakovima smanjene potražnje u Kini i SAD-u, vodećim svjetskim tržištima automobila.

Taj proizvođač automobila planira prodati rekordnih 10,77 miliona vozila iduće godine, uključujući automobile koji se prodaju pod markama Toyota, Lexus i Daihatsu zajedno s Hino kamionima.

Planirana brojka prodanih automobila za nijansu je viša od za 2019. godinu planirane prodaje od ukupno 10,72 miliona vozila.

Konkurencija u prodaji što većeg broja vozila je sve napetija među najvećim svjetskim proizvođačima automobila, koji pokušavaju povećati prodaju kako bi postigli ekonomiju razmjera i smanjili troškove u razdoblju kada ulažu ogromna sredstva u razvoj tehnologija nove generacije, uključujući autonomna i električna vozila.

Njemački Volkswagen zadnjih je pet godina proizvođač automobila s najboljom prodajom. U 2018. godini prodao je 10,83 miliona vozila uključujući teretnjake MAN i Scania. (Hina)