Top 10 u Goraždu: Ovo su lideri po prihodima, dobiti i broju radnika

0

Goražde je poznato kao jedan od bh. gradova u kojem djeluje veliki broj uspješnih, uglavnom proizvodnih kompanija. Dominira metalska industrija, a veliki broj se bavi namjenskom, odnosno vojnom industrijom.

Najveća kompanija u Goraždu, prema ukupnim prihodima i dobiti u 2017. godini, je Unis Ginex, piše BiznisInfo na osnovu baze podataka Bisnode BH.

Ginex se probio ispred ostalih giganata s prihodima od 43,7 miliona KM. Riječ je o kompaniji iz namjenske industrije čiji je većinski vlasnik (51 posto) Vlada Federacije.

Na drugom mjestu po prihodima je firma Bekto Precisa s oko 39,5 miliona. Ova firma nije lani ostvarila dobit. Podsjetimo da je ranije ove godine javljeno da je dogovoreno da ovu firmu, koju je izgradila goraždanska porodica Bekto, preuzme njemačka Emka.

Na trećem mjestu je proizvođač municije Pobjeda Technology (PTG) s prihodima od 21,3 miliona KM. Većinski vlasnik PTG-a s 50 posto je američi Grasso Holdings inc.

Prevent grupacija ima čak tri kompanije u goraždanskih top 10. Na četvrtom mjestu je Prevent Goražde (16,4 miliona KM prihoda), na sedmom Prevent Components (9,6 miliona), a na desetom Prevent Safety (5,7 miliona).

Na petom mjestu je proizvođač eksploziva Pobjeda Rudet s prihodima od 16,2 miliona maraka.

Na šestom je Emka Bosnia, kćerka firma njemačke Emke koja je, kako smo već rekli, dogovorila preuzimanje Bekto Precise. Ova firma je imala prihode od 16 miliona KM.

Na osmom mjestu je maloprodajna kompanija Lepenica Company s prihodima od 6,6 miliona, a na devetom Okac s 6,3 miliona KM prihoda. Okac se bavi građevinarstvom i prodajom građevinskog materijala.

Kako smo rekli, Unis Ginex je, osim po prihodima, lider i po dobiti, jer je ostvario čistu zaradu od 10,3 miliona KM.

Lider po broju zaposlenih u ovom gradu je Prevent Goražde sa 977 radnika.