Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bh. kompanije se sve više okreću investicijama i mnoge se nalaze u velikoj ekspanziji, dok strani investitori također sve više interesa vide od poslovanja u BiH. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice koje Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Proizvodi iz Višegrada za Njemačku i Francusku

U Višegradu su uspješno počele s radom dvije manje fabrike tekstila kako bi se na taj način pokušala oživjeti privreda u ovom gradu, a šansu za zaposlenje dobilo je 20 radnica. Proizvodi se izvoze u Njemačku i Francusku.

  1. Nova radna mjesta u Loparama

Brčansko preduzeće Termoelektro, koje je kupilo pogone nekadašnje Fabrike poljoprivrednih mašina Majevica u Loparama, na sajmu zapošljavanja prije nekoliko dana ponudilo je 100 radnih mjesta za bravare, zavarivače, cjevare. Osim toga, modna konfekcija “Kristin Mod” iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika, a konkurs je stalno otvoren.

  1. Kupreški sir ide u Tursku i Dubai

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u mljekari “Kupres-Milchosvaja strana tržišta. Isporučeno je 3,5 tona sira i time otvoreno veliko tržište Turske. Obavljeni su i prvi razgovori s kupcem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje će potrošače opskrbljivati kupac iz Dubaija.

  1. Milionske investicije Pivare Tuzla

Pivara Tuzla u prva dva mjeseca ove godine investirala 1.200.000 KM u kompresorsko postrojenje za PET boce i limenke, filtraciono postorojenje za finu filtraciju piva i kupovinu nova dva vozila. Ovo je samo dio invesicija koji je planiran za ovu godinu, s obzirom na to da će do kraja 2018. u Tuzlansku pivaru biti uloženo 4.600.000 maraka.

  1. Svjetslostkomerc se širi

Svjetlostkomerc d.d. Sarajevo otvorio je svoju novu knjižaru u Mostaru. To je ujedno 19. po redu maloprodajni objekat ovog vodećeg bh. maloprodajnog lanca koji je odnedavno u većinskom vlasništvu firme Vispak.

Komar tvornica gipsa Donji Vakuf

  1. Bingo nastavlja ekspanziju

Kompanija Bingo, vodeći bh. trgovinski lanac, nastavila je s ekspanzijom. U petak je otvoren jedan objekat. Riječ je o Bingo retail parku u Mostaru.

  1. Sjajna godina za Bimal

Brčanski div Bimal, najveći proizvođač ulja u regiji, ostvario je prošle godine poslovne prihode od čak 218 miliona maraka. Ovo je novo veliko povećanje za čak 25 miliona KM, kada se uzme u obzir da su godinu ranije prihodi iznosili oko 193 miliona maraka. Kompanija raste iz godine u godinu.

  1. Rekordan izvoz namještaja

Izvoz namještaja, posteljina, madraca iz Bosne i Hercegovine za 12 mjeseci 2017. i u prvom mjesecu ove godine, iznosio je 1,24 milijarde KM, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

  1. Gradiška: Investicija od 10 miliona KM

Italijanski vlasnici kompanije PMP Jelšingrad iz Gradiške u ovoj godini u novi proizvodni objekat i opremu ulažu 10 miliona KM. I to je samo prva faza investicije, jer rade projekat za dva puta veću halu koja će biti izgrađena u narednim godinama

  1. Knauf kupio udio u bh. firmi

Kompanija Knauf doo, koja je dio jedne od najvećih svjetskih grupacija za proizvodnju gipsanih proizvoda za gradnju, kupila je udio u firmi Komar tvornica gipsa Donji Vakuf. Posao je objavljen na Sarajevskoj berzi a Knauf je za nešto više od 20 posto vlasništva platio 283.595 KM.