Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko vrijede nalazišta u Varešu, ko je stekao udio u Bosnalijeku, zašto je došlo do kraha ruskog izvoza na tržište BiH, kada počinje proizvodnja u Lasti, kako će izgledati novi Avazov toranj, gdje će Tržnice Sarajevo graditi dva objekta…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Ćorluka otkrio planove za Lastu

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta koji je nedavno preuzeo čapljinsku Lastu, kazao je da bi tvornica slatkiša trebala početi da radi krajem godine. Dodaje da se vidi da su trendovi u Evropi takvi da se prave slatkiši sa sve manje šećera, te zdravija prehrana, te da će se ići u tom pravcu.

  1. Tržnice Sarajevo gradit će dvije zgrade

KJKP Tržnice-Pijace d.o.o. Sarajevo planiraju u ovoj godini investicije vrijedne više od 20 miliona maraka. Ovaj podatak se navodi u dokumentu pod nazivom Plan javnih nabavki Preduzeća za 2020. godinu u Kantonu Sarajevo. Prema ovom dokumentu, preduzeće u 2020. planira izgradnju dva poslovno-stambena objekta, jedan u Vogošći a drugi na Dobrinji.

  1. U BiH lani 1,6 miliona turista

Turisti u Bosni i Hercegovini lani su ostvarili 1.640.717 posjeta, što je više za 12 posto u odnosu na godinu ranije. Zabilježeno je 3.371.322 noćenja, što je više za 10,9 posto u odnosu na isti period 2018. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 28,2 posto dok je 71,8 posto učešće stranih turista.

  1. Porasla operativna dobit Željeznica FBiH

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini iznosi 22.729.510  KM, dok je u 2018. godini bila 19.027.649 KM. Operativni prihodi kompanije u 2019. godini iznose 117.586.620 KM i veći su za 1.947.631 KM u odnosu na 2018. godinu.

  1. Šezdeset miliona KM za Prvu i Devetu transverzalu

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta gradskih saobraćajnica u Sarajevu, u iznosu do 30.000.000 eura. Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (Tunel Kobilja glava) i Devete transverzale.

  1. Totalni kolaps ruskog izvoza na tržište BiH

Tokom 2019. godine došlo je do potpunog kraha uvoza iz Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu. Ukupan uvoz iz Rusije u BiH lani je iznosio svega 195 miliona KM, a godinu ranije bio je 750 miliona maraka. Pogledajte zbog čega je do toga došlo.

  1. Uskoro izgradnja naselja Green City u Sarajevu

U posljednjem izdanju Službenih novina Kantona Sarajevo objavljena je Odluka o usvajanju Urbanističkog projekta Milkos, a koja je usvojena 30. decembra prošle godine. Također je objavljena Odluka o provođenju ovog Urbanističkog projekta. Ovim se otklanjaju prepreke za izgradnju naselja Green City u Novom Sarajevu, na lokaciji u blizini autobuske stanice. Plan je izgraditi 777 stanova, te 938 garažnih mjesta, a investitor tvrdi da će ovaj dio Sarajeva imati koristi od ovog kompleksa. Investitor je sarajevska kompanija Milkos.

  1. R Tower umjesto Avaz Ski Towera

Novi Avazov toranj u Sarajevu očito neće biti Ski Tower, kako se ranije najavljivalo, već R Tower. Kako je BiznisInfo ranije objavio, objekat će imati prizemlje i 40 spratova i bit će nova najviša zgrada u BiH i regionu.

  1. Nalazišta u Varešu donosit će više novca od dvije Elektroprivrede

Rudnici zlata, srebra i drugih metala u Varešu sami će donositi veći proifit nego Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB. Kako smo već objavili, kompanija Adriatic Metals koja je dobila koncesije na dva nalazišta u Varešu procijenila je neto vrijednost metala na 916 miliona dolara, odnosno 1,6 milijardi KM. Toliko novca će ostati nakon što se oduzmu svi troškovi ovog visokoprofitabilnog projekta.

Iz dokumenata ove kompanije vidi se da će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak miliona KM godišnje.

  1. AS Holding kupio veliki udio u Bosnalijeku

AS Holding kupio je paket dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM i postao je drugi najveći dioničar vodeće domaće farmaceutske kompanije. Dionice je prodala kompanija Haden sa sjedištem u Luksemburgu. Najveći dioničar je KBC EURO Credit Capital sa više od 23 posto dionica Bosnalijeka. AS Holding sada ima oko 16 posto dionica i drugi je najveći dioničar Bosnalijeka, piše BiznisInfo. Podsjetimo da je Haden 4. februara prodao 1.441.286 dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM. Riječ je o paketu od oko 16 posto vlasništva.