Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Na kojoj lokaciji bi mogla biti izgrađena nova žičara u Sarajevu, gdje će se graditi adrenalinski park, ko radi na novim proizvodima Laste Čapljina, ko je otvorio novu fabriku u Cazinu, koji svjetski brend dolazi u BiH, koliko vrijede nalazišta u Varešu…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Derubis Yachts kreće s proizvodnjom luksuznih kamp kućica

Brodogradilište u Vitezu podsjeća na pravu košnicu gdje radnici firme “Derubis Yachts” u vlasništvu Denisa Kraljevića rade na izgradnji jahti koje će ploviti na Karipskim otocima. Osim toga, prave i kuće na vodi, ali kreću i s proizvodnjom luksuznih kamp kućica.

  1. Sarajevo bi moglo dobiti još jednu žičaru

U prostorijama Općine Centar upriličena je prezentacija studije izvodljivosti izgradnje žičare kabinskog tipa koja bi povezivala gradski park Betanija i Nahorevska brda. Na trasi žičare dužine do 2,5 kilometara može se instalirati do 40 kabina kapaciteta po deset putnika po kabini i prevesti do 1.400 putnika tokom jednog sata.

Novopostavljena žičara bi imala vijek trajanja do 40 godina i vrijednost ove investicije računajući samo instalaciju opreme i postrojenja, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti, iznosi oko 20 miliona KM.

  1. Investicija u Žepču od 5 miliona KM

U Žepču je prije nekoliko dana otvoren Dom za starije osobe i hotel „Ministro“. Riječ je o investiciji vrijednoj 5 miliona KM koja je u vlasništvu lokalne kompanije Armani Trade d.o.o. Žepče. Radi se o ustanovi koja je namjenski napravljena za potrebe boravka osoba treće starosne dobi i njihovo zbrinjavanje.

  1. Hoše komerc povećao prihode i broj zaposlenih, otvorio tvornicu

Hoše komerc, domaći trgovački lanac sa najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini, ostvario je odlične poslovne rezultate u prošloj godini. Neto prihodi povećani su za 4,92 posto, dok je broj zaposlenih povećan za 7,9 posto sa 227 na 245 radnika.

Ulagano je u infrastrukturu i tehnološki razvoj kompanije, a otvoren je i novi savremeni market u sarajevskom naselju Butmir. Pokrenuta je tvornica slastica sa novim proizvodima što je sa značajnih 10 posto uticalo na ukupne prihode kompanije.

  1. Odobrena gradnja ceste kroz Srednju Bosnu

Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo je rješenje kojim je data urbanistička suglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja – Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva – Donji Vakuf, s pratećim objektima. Ova brza cesta će se nalaziti na području Zeničko-dobojskog i Kantona Središnja Bosna, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

  1. U maju prvi sadržaji u adrenalinskom parku u Varešu

Kompanija “Asaad al-akeel” i Općina Vareš nastavili razgovore o izgradnji zabavno-adrenalinskog parka. Projekt „Adrenalin park“ na području općine Vareš koji je javnosti predstavljen još 2017. godine, nastavljen je u srijedu razgovorom u uredu načelnika s predstavnicima investitora iz Kuvajta. Kompanija je u Varešu prije tri godine kupila zemljište površine 150 dunuma.

  1. U Cazinu počela s radom fabrika namještaja

U poslovnoj zoni Ratkovac, nadomak Cazina, s radom je počela fabrika za proizvodnju pločastog namještaja i radi se o investiciji njemačke kompanije “Longwood”, koja se bavi drvoprerađivačkom djelatnošću i ima svoje pogone u nekoliko evropskih zemalja. Prema riječima Asmira Bajrića, predstavnika ove kompanije, radi se o projektu u koji je do sada uloženo 6,7 miliona maraka, a ukupna planirana investicija trebalo bi da iznosi oko četiri miliona eura.

  1. Američki ekspert radi na novim Lastinim proizvodima

U laboratorijima i uredima firme Violeta u Grudama kreiraju se nova tehnologija i proizvodni programi tvornice „Lasta“.  Podsjećamo, Lastu Čapljina je prošle godine kupila Violeta iz Gruda. Najavljeni su rekonstrukcija pogona, modernizacija i automatizacija proizvodnje. Na novim proizvodima, između ostalih, radi I američki ekspert.

  1. Stiže li veliki Costa Coffee u BiH

Na tržište Bosne i Hercegovine uskoro bi mogao stići jedan od vodećih brendova kada je riječ o kafi, britanski Costa Coffee, saznaje BiznisInfo. Costa Coffee vodeća je kompanija za prodaju napitaka od kafe u Velikoj Britaniji, izrazito prisutna u Evropi, Aziji, Bliskom istoku i Africi. Drugi su najveći lanac za prodaju kafe na svijetu, nakon američkog Starbucksa. Imaju veliki vlastiti lanac kafića širom svijeta, a bave se i prodajom gotovih proizvoda.

  1. Vrijednost nalazišta u Varešu 1,6 milijardi KM

Neto vrijednost nalazišta zlata i drugih metala u Varešu iznosi nevjerovatnih 917 miliona dolara, odnosno oko 1,6 milijardi KM, piše BiznisInfo. Ovo je podatak do kojeg su došli u kompaniji Adriatic Metals, koja je obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača. Studija o obimu projekta Vareš je ukazala da je NPV (net present value, odnosno neto trenutna vrijednost) 917 miliona američkih dolara.