Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma se širi na tržište Hrvatske, ko želi preuzeti Distributivni centar Sarajevo, koji bivši gigant prodaje imovinu za 96 miliona KM, kako će izgledati najluksuzniji apartman u Sarajevu, koju kompaniju je preuzeo brčanski Bimal…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U Prozoru-Rami niče postrojenje vrijedno 2,23 miliona KM

U uredu načelnika općine Prozor-Rama potpisan je ugovor za projektiranje, izgradnju, isporuku, ugradnju i puštanje u rad postrojenja za industrijsku reciklažu miješanog otpada kapaciteta do 3 tone po satu. U ime izvođača ugovor je potpisao Đuro Horvat, direktor kompanije TEHNIX d.o.o. Vrijednost ovoga projekta je 1,14 miliona eura, odnosno oko 2,23 miliona KM.

  1. Ćorluka kupuje sve pred sobom

Vlasnik kompanije Violeta iz Gruda Petar Ćorluka u velikom je investicijskom naletu. Osim što ulaže u svoj biznis kroz kompaniju Violeta, agresivno se širi i u drugim sferama, naročito u ugostiteljstvu i proizvodnji slatkiša. Ćorluka provodi ili je najavio investicije vrijedne više desetina miliona maraka. Pogledaje o kojim investicijama je riječ.

  1. U EU otišlo 19,5 tona piletine

BiH je od kraja septembra, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka. Potvrdili su to u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinskoj komori, navodeći da je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku.

  1. Bivši gigant Hidrogradnja prodaje imovinu za 96 miliona KM

Stečajni upravnik Hidrogradnje raspisao je javni poziv za prodaju imovine ovog nekadašnjeg građevinskog giganta. Predmet prodaje je sva imovina i prava stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu koji se prodaju kao cjelina. Početna cijena je oko 96 miliona KM a prodaja će se, ako bude zainteresovanih kupaca, obaviti 16. decembra u 12 sati.

  1. Euro Roal otvorio firmu u Hrvatskoj

Euro Roal, kompanija kćerka Hifa Oil i vodeći distributer aluminijskih, PVC profila, materijala od inoxa, polikarbonata i pleksiglasa u Bosni i Hercegovini, širi svoje poslovanje i na tržište Hrvatske. Cilj je da nakon Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije, svoj regionalno uspješan koncept poslovanja ova kompanija iz Doboj Juga, prenese i na tržišta Hrvatske i Slovenije.

  1. Borba za preuzimanje Distributivnog centra Sarajevo

Kompanija BLBH Invest iz Austrije preuzela je udio u firmi TPDC Sarajevo (Distributivni centar) od oko 36,5 posto. BLBH Invest je najavio i ponudu za preuzimanje ostalih dionica sarajevske firme. Kako saznaje BiznisInfo, BLBH je udio u TPDC-u platio više od million KM. Većinski vlasnik TPDC-a Sarajevo sa 51 posto dionica je Fortenova grupa (bivši Agrokor), koja je također nedavno imala ponudu za puno preuzimanje kompanije. To znači da će ove dvije firme voditi borbu za preuzimanje  TPDC-a.

  1. Mostar: Otvoren novi pogon za proizvodnju betona

TBG BH Kakanj, kompanija u vlasništvu Tvornice cementa Kakanj i članica njemačke HeidelbergCement Grupe, otvorila je novi pogon za proizvodnju transportnih betona u Mostaru. TBG BH ovom akvizicijom jača svoju lidersku poziciju na tržištu gotovih transportnih betona u BiH.

  1. Evo kako će izgledati najluksuzniji apartman u Sarajevu!

Izgradnja Sarajevo Towera, jedne od najvećih i najluksuznijih zgrada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, privodi se kraju. U toku su završni radovi na fasadi i na unutrašnjosti objekta koji će donijeti novi sjaj Sarajevu. Poznato je i kako će izgledati najluksuzniji apartman u ovoj zgradi, a vjerovatno i u cijelom gradu, pa i u državi. Pogledajte fotografije apartmana koji će moći priuštiti samo oni sa najdubljim džepom.

  1. BIMAL kupio fabriku jestivog ulja NOVO SUNCE u Somboru

BIMAL Grupa je uspješno završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja NOVO SUNCE i time zvanično postala većinski vlasnik. Kupovinom fabrike NOVO SUNCE, poslovna grupa BIMAL je potvrdila svoju lidersku poziciju.

„Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju BIMAL SUNCE dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom“, rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL g. Ilija Studen.

  1. ZIF Bonus stekao udio i u BNT-u

Zatvoreni investicijski fond Bonus stekao je udio u gigantu vojne industrije FBiH, kompaniji BNT TMiH Novi Travnik, saznaje BiznisInfo. Bonus je kupio udio od 11,2 posto dionica BNT TMiH-a za oko 2,18 miliona maraka. Novotravnička firma poznata je po tome što je proizvela prvu bh. samohodnu haubicu. Zanimljivo je da je Bonus odranije treći najveći dioničar vodeće domaće kompanije iz oblasti vojne industrije – konjičkog Igmana.