Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Dok veliki broj stranih kompanija seli proizvodnju u BiH, naše firme počinju osvajati region. Jedna od njih je HIFA Oil. Više o svemu pročitajte u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih vijesti i događaja kojeg Vam odnose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Vokel investira dva miliona KM

Firma Vokel d.o.o. sa sjedištem u Vinjanima, općina Posušje, investirat će ove godine oko dva miliona maraka u izgradnju novog modernog izložbeno-prodajnog salona na području općine Livno.

  1. Igman otvorio 86 radnih mjesta

Kompanija Igman iz Konjica, najveća firma iz oblasti vojne industrije u BiH, prošle godine je ostvarila poslovne prihod od 109,5 miliona KM, što je skoro isti rezultat kao i godinu ranije. Igman je imao neto dobit od 14,8 miliona KM, što je smanjenje u odnosu na 17,7 miliona godinu ranije. Broj radnika je povećan s 1.063 na 1.149.

  1. Tender Aerodroma Sarajevo od 30 miliona KM

Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je 10. maja tender za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. Riječ je radovima vrijednim 30 miliona KM bez PDV-a, a rok za prijem ponuda je 10. jul ove godine.

  1. Švajcarci otvorili fabriku u Zvorniku

U Zvorniku je zvanično otvorena fabrika “Zeohem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka.

  1. Nova fabrika u Prijedoru

Švajcarska firma za proizvodnju metalnih sklopova “SB Lasernamjerava otvoriti svoj pogon u Hrnićima kod Trnopolja, u opštini Prijedor. Direktor firme je Edhem Bešić, koji je odlučio da investira u rodni grad. Ukupna vrijednost ove investicije iznosiće oko dva miliona franaka (oko 3,2 miliona KM).

HIFA Oil

  1. Otvoren rudnik u Olovu

U Olovu je zvanično otvoren Rudnik olova britanske grupacije MINECO, prvi rudnik metala nakon 30 godina u Bosni i Hercegovini i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala, u kome će se primjenjivati najbolja svjetska praksa i tehnologija.

  1. ASA Finance preuzima Bamcard

Društvo ASA Finance Sarajevo, kupilo je petinu vlasništva u Bamcardu, i time povećalo svoj udio na 40 posto u ovoj kompaniji za kartično poslovanje. Najavilo je i puno preuzimanje kompanije Bamcard.

  1. Škafa se digla iz pepela

U sarajevskom naselju Rakovica jutros je svečano otvoren obnovljeni objekat kompanije Škafa koji je izgorio u velikom požaru 2016. godine. Otvaranjem ovog objekta kompanija se digla iz pepela i ima ambiciozne planove za dalji razvoj.

  1. LC Waikiki želi proizvoditi u BiH

Svjetski poznat turski brend “LC Waikiki” zainteresovan je da otvori proizvodni pogon u Trebinju, potvrdio je na skupštinskom zasjedanju gradonačelnik Luka Petrović. On je kazao da su iz ove kompanije uputili pismo namjere gradu i da se razgovara o uslovima i zahtjevima potencijalnog investitora.

  1. HIFA Oil otvara prvu pumpu van BiH

Komapanija HIFA Oil početkom ljetne sezone će otvoriti svoju prvu pumpu van Bosne i Hercegovine. Pumpa koja će biti izgrađena u Crnoj Gori biće kruna investicijskog ciklusa vrijednog 20,5 miliona KM.