Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija gradi zgradu u Zenici vrijednu 7 miliona KM, kako će izgledati najveći Bingov centar u Sarajevu, koje su najuspješnije firme u BiH i regionu, koja bh. kompanija gradi stadion za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, šta se dešava s bh. izvozom…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Krampitz: Iz iznajmljenog prostora prelaze u vlastitu halu

Njemačko preduzeće ”Krampitz” koje u Bosanskom Brodu posluje od 2015. godine, do maja naredne godine preseliće u novu proizvodnu halu. Izgradnja objekta teče planiranom dinamikom, a radovi će biti završeni u naredna 3-4 mjeseca, navode u Opštini Brod. Iz uprave preduzeća pojašnjavaju da će od maja iduće godine, proizvodnju sa sadašnje, preseliti na novu lokaciju.

  1. Deblokirana izgradnja Bloka 7 TE Tuzla

Vijeće ministara BiH je postiglo potpuni konsenzus i jednoglasno je usvojen tekst Pisma podrške u vezi s termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli, kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na pres-konferenciji nakon sjednice. Federalni ministar industrije i rudarstva Nermin Džindić izrazio je zadovoljstvo zbog takve odluke.

  1. Nakon 12 godina: Sarajevo i London povezani aviolinijom

Aviokompanija FlyBosnia povezala je od ove sedmice Sarajevo sa Londonom, glavnim gradom Ujedinjenog Kraljevstva, što predstavlja prvu zračnu vezu između glavnih gradova naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva, nakon 12 godina. London, inače, kao jedan od najvažnijih svjetskih centara političke moći, kulture, obrazovanja, mode, sporta i turizma, privlači blizu 30 miliona posjetitelja svake godine, što ga čini najposjećenijim gradom u Evropi.

  1. Jedini proizvođač PVC profila u BiH dnevno proizvede više od 700 otvora

Nakon što je 2005. godine otvorila svoju prvu fabriku u Brčkom, danas, četrnaest godina kasnije kompanija Yavuz postala je jedna od najprepoznatljivijih kompanija kada su u pitanju PVC i ALU stolarija, profili, sobna i garažna vrata, te roletne i komarnici. Kompanija Yavuz do sada je u BiH investirala blizu 30 miliona KM, a zastupljeni su u gotovo svakom dijelu zemlje.

  1. Almy u svoju četvrtu zgradu ulaže 7 miliona KM

Kompanija Almy u zeničkom naselju Crkvice gradi stambeno poslovni objekat u koji je uložila 7 miliona KM. Nakon kupovine bivšeg lidera u proizvodnji, montaži i prometu čeličnih konstrukcija Metalno d.d. a sada Almy Metalno za 4,4 miliona KM, izgradnja kompleksa Residence druga je i ujedno najveća investicija zeničke kompanije u ovoj godini. Radovi na objektu biće završeni u maju sljedeće godine, a odmah nakon toga očekuje se i useljenje.

  1. Proglašene najbolje kompanije u BiH, ali i u regionu

Projekt ”100 najvećih u BiH” ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu. Ove sedmice su u Sarajevu u hotelu Hills po 32. put dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama prema rezultatima poslovanja u 2018. godini.

  1. Bh. firma završava radove na stadionu za Svjetsko prvenstvo

Kompanija VS-Trend iz Bihaća već treću godinu bilježi pozitivne poslovne rezultate u Kataru. Nakon uspješno završenih radova na dvije metro stanice, više od 100 radnika ove kompanije trenutno privodi kraju radove na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru koji se, kako je poznato, gradi za svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine.

  1. Njemački investitor počinje raditi u Cazinu

Nakon što je kompanija F & R d.o.o. Cazin u aprilu ove godine u Poslovnoj zoni Ratkovac kupila parcelu od 6.500 kvadratnih metara, trenutno na njoj završava gradnju svog prvog poslovno-proizvodnog objekta. Riječ je o pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem će posao dobiti 40 radnika.

  1. Kako će izgledati novi Bingo tržni centar u Sarajevu

Kompanija Bingo počela je prošlog mjeseca izgradnju velikog poslovnog objekta u Sarajevu, iza zgrade RTV doma, pored naselja Miljacka. Novi tržni centar ponudiće posjetiocima priliku za kupovinu, ali i kulturni i zabavni sadržaj, najavljeno je iz kompanije. Planirani završetak prve faze izgradnje objekta je kraj decembra 2019. godine, a u maju 2020. kompleks će biti u potpunosti završen. Na fotografijama pogledajte kako će objekat izgledati.

  1. Izvoz iz BiH strmoglavo pada

U prvih osam mjeseci ove godine izvoz iz BiH je iznosio 7 milijardi i 639 miliona KM, što je za 2,3 % manje nego u istom periodu 2018. godine. Istovremeno, uvoz je iznosio 12 milijardi i 993 miliona KM, što je za 2,4 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste da izvoz pada iz mjeseca u mjesec po sve većoj stopi. U avgustu je iznosio samo 803 miliona KM, što pad od čak 11,6 posto u odnosu na avgust 2018, kada je bio oko 908 miliona.