Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća kompanija će investirati u Banoviće, koja firma je povećala izvoz u EU za četvrtinu, koji njemački gigant je otvorio pogon u Bijeljini, a ko će graditi tvornicu u Prijedoru, ko je preuzeo Elta-Kabel, iz koje države dolazi najviše turista u BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Vispakov izvoz u EU porastao za četvrtinu

Domaća prehrambena industrija Vispak iz Visokog značajno je povećala vrijednost izvoza u ovoj godini. U prvih sedam mjeseci 2019. godine ukupan izvoz je povećan za 20 posto u odnosu na isti period lani. Iznadprosječan rezultat kompanija je zabilježila na tržištu EU sa indeksom rasta izvoza od 27 posto.

  1. Sokolac: Otvoren poslovni objekat vrijedan 2,5 miliona KM

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i vlasnik kompanije “Onogošt” Milomir Nogoštić svečano su otvorili novu upravno-poslovnu zgradu ove kompanije na Sokocu vrijednu 2,5 miliona KM. Bjelica je rekao da je ova kompanija jedan od stubova i istinski kamen temeljac novog, modernog identiteta Sokoca.

  1. Sarajevo osiguranje udvostručilo dobit

Sarajevo osiguranje znatno je poboljšalo rezultat u prvoj polovini ove godine. Bruto premije su narasle na 36,5 miliona KM sa 31,7 miliona KM iz prve polovine prošle godine. Neto dobit je u prvoj polovini ove godine iznosila1,36 miliona KM, znatno više u odnosu na 650 hiljada KM iz istog period lani.

  1. Bingo u Banovićima dogovara nove investicije

Načelnik Općine Banovići Midhat Husić održao je u ponedjeljak u svom kabinetu sastanak sa jednim od vodećih bosanskohercegovačkih poduzetnika Senadom Džabićem, vlasnikom kompanije Bingo i njegovim saradnicima. Na sastanku je razgovarano o budućim ulaganjima kompanije Bingo na području općine Banovići.

  1. “Autocestama FBiH” blokirano 635 miliona KM

Direktor „Autocesta FBiH” Adnan Terzić poslao je krajem augusta Parlamentarnoj skupštini BiH dopis u kojem navodi da je trenutno blokirano 635 miliona KM za gradnju 35 kilometara autoputa na Koridoru 5C u Federaciji BiH. Terzić je pismo poslao jer bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, koja već duže ne zasjeda, ni ugovori o zajmu ne mogu biti ratificirani, a krediti operativni.

  1. Još jedan investitor stiže u poslovnu zonu Celpak u Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je sa vlasnicima firme “CNC power” ugovor o prodaji 5.200 metara kvadratnih zemljišta u Industrijskoj zoni “Celpak” gdje će biti građen proizvodni objekat od 500 metara kvadratnih, a kasnije i hale za proizvodnju, skladištenje i administraciju. On je ocijenio da je riječ o perspektivnom startapu koji je od zanatske radnje “Budo inoks”, koja se bavila inoksom, postao preduzeće koje se bavi mašinskom obradom metala.

  1. U BiH najviše turista iz Saudijske Arabije

Saudijska Arabija izbila je ubjedljivo na prvo mjesto po broju dolazaka i noćanja turista u Bosni i Hercegovini u julu ove godine. U julu su turisti iz te zemlje ostvarili 25.343 dolazaka i 59.622 noćenja u BiH. Po oba ova parametra turisti iz Saudijske Arabije su ubjedljivo na prvom mjestu.

  1. Uskoro ćemo saznati ko su tajni vlasnici bh. kompanija?

Veliki broj bh. kompanija koje posluju kao dionička društva ima tajne vlasnike ili suvlasnike. To im omogućava sistem takozvanih skrbničkih računa kojem bi uskoro mogao doći kraj, ako se i kada u BiH počnu primjenjivati novi evropski propisi. To znači da bi se konačno moglo otkriti ko stoji iza tih kompanija ili vlasničkih udjela u njima. 

  1. Mtel zvanično preuzeo Elta-Kabel

Kompanija Mtel okončala je proces preuzimanja firme Elta-Kabel Doboj, koja je vodeći kablovski operater na prostoru Republike Srpske. Mtel je ovu informaciju objavio ove sedmice na Banjalučkoj berzi.

  1. Njemački Pass otvorio novi pogon u Bijeljini

Ove sedmice je u Bijeljini otvoren novi poslovni objekat firme za proizvodnju automobilskih dijelova PASS. Ova kompanija trenutno ima vodeću ulogu u proizvodnji savitljivih cijevi za protok tečnosti raznih profila koje se ugrađuju u više tipova automobila, a među njima su “BMW” i “Volvo”. PASS trenutno zapošljava 550 ljudi a taj broj uskoro bi mogao biti povećan i na 1.100, jer većinski vlasnik u Njemačkoj namjerava ovdje da preseli i pogone iz Poljske.