Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Iako su sedmicu iza nas mnogi iskoristili za proljetni odmor, poslovnih vijesti nije manjkalo. Otvoreno je nekoliko fabrika širom BiH, a stigle su i informacije o uspjehu naših firmi u inostranstvu. Više pročitajte u pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. U Tešanj dolazi 200 izlagača

Na ovogodišnjem 14. po redu Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, koji će se, u organizaciji Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, održati od 10. do 13. maja, očekuje se više od 200 izlagača iz naše zemlje i inozemstva.

  1. Sjajna godina za Pivaru Tuzla

Pivara Tuzla grabi naprijed u razvoju svog poslovanja. Kompanija je lani povećala prihode za oko 2,5 miliona maraka. Poslovni prihodi su porasli s oko 26,3 miliona KM 2016. na 28,8 miliona prošle godine. Time je nastavljen trend rasta ove kompanije iz prethodnih godina. Neto dobit, odnosno zarada iznosila je oko 3,7 miliona KM, slično kao i godinu ranije.

  1. Nova fabrika u Kozarskoj Dubici

U Poslovnoj zoni “Lipova Greda” u Kozarskoj Dubici otvoren je novi proizvodno-poslovni objekat firme Carl Kuehne u koji je uloženo tri miliona KM. Firma uživa svjetski ugled kada je riječ o programu prerade i kiseljenja povrća.

  1. Nova fabrika u Vogošći

Gradnja fabrike vojne industrije, koju su najavili Vlada Federacije i nekoliko domaćih kompanija, nije počela zbog otpora mještana u Vogošći. Osim toga, i dalje nema zvaničnih informacija šta će se u ovoj fabrici proizvoditi, osim što se špekulira da će biti riječ o „postrojenju za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije“. Investicija je vrijedna 30 miliona KM a trebala je zaposliti 250 radnika.

  1. Energopetrol prvi put posluje pozitivno

Kompanija Energopetrol Sarajevo lani je poslovala pozitivno, prvi put u posljednjih desetak godina, od kada ju je preuzela hrvatska INA. Energopetrol je prošle godine ostvario dobit od oko 1,4 miliona maraka, nakon što je godinama gomilao gubitke.

Fabrika obuće Sanino

  1. Preselili pogone iz Švajcarske u Zvornik

Zvanično otvaranje firme “Zeohem” iz Zvornika za preradu zeolita i hromatografskih gelova, koja je dio grupacije CPH Chemie + Papier Holding AG, planirano je u ponedjeljak, 7. maja, najavljeno je iz ove fabrike. Nova fabrika “Zeohema”, koja je dio višemilionske investicije, odnosno oko devet miliona švajcarskih franaka, nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

  1. Kamionske prikolice iz BiH za Evropu

Bh. kamionske prikolice, licencirane pod imenom AdamCo, uskoro bi mogle početi preuzimati primat na nekoliko tržišta Zapadne Evrope. Ove prikolice, izgrađena po posljednjim trendovima u svijetu transporta, proizvodi firma Adam Co iz Gračanice.

  1. Uspjeh kompanije Mega Drvo

Kada je tvornica masivnog namještaja Mega Drvo počela sa radom 1996. godine bila je to samo pilana na livadi. Radili su obradu drvne građe za primarnu proizvodnju. Dvadeset i dvije godine rada i ulaganja dovele su bijeljinsko Mega Drvo do pozicije jednog od najvećih izvoznika iz Semberije. Danas 300 radnika u šest proizvodnih pogona u moderno opremljenoj tvornici na 50.000 m2 proizvodi masivni namještaj i masivne drvene lijepljene ploče uglavnom za tržište Zapadne Evrope, imaju godišnji promet od 13,5 miliona KM.

  1. Bh. firma gradi po Sloveniji

Kompanija „Tehnograd-company“ iz Tuzle nedavno je raspisala oglas za prijem 100 građevinskih radnika, i to po 50 za rad u BiH i Sloveniji. Iz ove kompanije su pojasnili da su dogovorili nove projekte i to izgradnju bolnice te niz proizvodnih hala u Sloveniji.    

  1. Sanino proizveo kopačke za Mundijal

Kompanija Sanino iz Dervente proizvela je 351 par kopački za svjetskog giganta Adidas koje će na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji nositi sudije. Ovo je za BiznisInfo potvrdio direktor Sanina Radovan Pazurević.