Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio Lastu Čapljina, koja bh. firma ulazi na tržište Crne Gore, ko gradi novu fabriku u Kreševu, ko želi preuzeti mostarski Aluminij, koja bh. kompanija je dobila certifikat za njemačko tržište…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. FlyBosnia se priprema za prve evropske letove

FlyBosnia planira da uvede svoje prve evropske destinacije u svoju mrežu ruta nakon lansiranja letova za Saudijsku Arabiju i Kuvajt ranije ovog mjeseca. Aviokompanija je u Sarajevu postavila reklame, navodeći da će London, Pariz i Rim biti njene prve evropske tačke najavljujući time skori početak letova.

  1. U Semberiji niče novi pogon za preradu povrća

U Semberiji će krajem jula biti otvorena fabrika za preradu povrća. Fabriku otvara poljoprivredni proizvođač Mladen Lazić iz Golog Brda, a cijeli projekat sufinansirale su Vlada Švedske i USAID kroz program Farma II razvoja tržišne privrede u BiH. Posao će dobiti oko 30 radnika.

  1. AC Food ulazi na tržište Crne Gore

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija AC Food d.o.o potpisala je ugovor s crnogorskom kompanijom Plus d.o.o. o distribuciji proizvoda na to tržište. Ovim ugovorom bit će omogućen ulazak na sva najvažnija prodajna mjesta u ovoj zemlji. Također, jedan od proizvoda AC Food  – Tops čajni kolutići, od sada su dostupni na policama vodeće austrijske grupacije trgovina REWE.

  1. Očekuje se drastičan pad broja stanovnika BiH

Broj stanovnika Bosne i Hercegovine u narednom periodu drastično će biti smanjen, a do 2100. godine možda padnje i na manje od million, piše BiznisInfo na osnovu novih podataka Ujedinjenih naroda. BiH, prema procjenama UN-a, trenutno ima oko 3,3 miliona ljudi.                     

Naša zemlja će, prema srednjoj procjeni, do 2050. godine imati 2,68 miliona ljudi. Do kraja vijeka, dakle do 2100. godine, broj stanovnika BiH, prema srednjoj procjeni, past će na 1,64 miliona ljudi. No, prema pesimističnoj, donjoj varijanti koju je ovih dana objavio UN, BiH bi do 2050. mogla spasti na 2,46 miliona ljudi, a do kraja vijeka na samo 982 hiljade.

  1. “Širbegović” dobio cerfikat za tržište Njemačke

Kompanija Širbegović inženjering je postala vlasnik certifikata za Njemačko tržište za montažnu konstrukciju od betona, armiranog betona i prednapregnutog betona. Konstantno ulaganje u kvalitet rezultira sve većim brojem zainteresiranih investitora sa područija Njemačke i Austrije za primjenu proizvoda ove kompanije.

  1. Počinje gradnja autoputa kod Počitelja

U sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2. Vrijednost projekta je oko 100 miliona eura.

  1. Rast izvoza i uvoza

U periodu januar-maj 2019. godine izvoz iz BiH je iznosio 4 milijarde i 834 miliona KM, što je za 1,1 % više nego u istom razdoblju 2018. godine. Uvoz je iznosio 8 milijardi i 170 miliona KM, što je za 6,3 % više nego u istom razdoblju lani.

  1. Sarajevski kiseljak gradi novu tvornicu u Kreševu

Sarajevski kiseljak je otpočeo svoju najveću stratešku investiciju –  gradnju nove tvornice na području Kreševa. Preduslov ovoj investiciji  bio je potpisani Ugovor o koncesiji za mineralne vode s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanske županije. Projekat gradnje i stavljanje u pogon nove tvornice na površini od 30.000 m² značajno će povećati proizvodne kapacitete Sarajevskog kiseljaka.

  1. Švicarski gigant „Glencore“ želi preuzeti „Aluminij“

Najveća svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom „Glencore“, sa sjedištem u Švicarskoj, želi postati strateški partner mostarskog „Aluminija“ kojem zbog enormnih dugovanja prijeti stečaj. Riječ je o kompaniji u čijem vlasničkom udjelu učestvuju i Britanci i koja ima više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 150.000 zaposlenih širom svijeta.

  1. Violeta kupila Lastu Čapljina

Tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina nastavit će proizvodnju, jer je prodata na aukciji. Kako je potvrdila stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović, koja je vodila postupak, kupac je kompanija Violeta iz Gruda.