U Semberiji niče novi pogon za preradu povrća

0

U Semberiji će krajem jula biti otvorena fabrika za preradu povrća. Fabriku otvara poljoprivredni proizvođač Mladen Lazić iz Golog Brda, a cijeli projekat sufinansirale su Vlada Švedske i USAID kroz program Farma II razvoja tržišne privrede u BiH.

“Otvaramo krajem jula, početkom avgusta. Ovakav jedan objekat u ovo vrijeme jedan privatnik iz vlastitih sredstava teško može da otvori, to je malo čudno, ali mislim da ćemo se izboriti”, kaže za NoviGlas Lazić.

Lazić  objašnjava da je priprema hale pri kraju i da uskoro stižu i mašine.

“Hala je pripremljena, sređujemo pitanje otpadnih voda, plastenici su puni roda, kad krene sezona krećemo i mi”, optimističan je Lazić.

Dodaje da su jedinstveni u BiH po tome što će svježe ubrane proizvode odmah prerađivati.

 “Ja još nisam čuo da neko proizvodi i da u istih radnih osam sati to što obere i preradi. Proizvodićemo ajvar, filet paprike, kisele krastavce, šarenu salatu, cveklu, nešto što je tradicionalno”, objašnjava Lazić za NoviGlas.

U proizvode će ići roba iz prve klase. Kako kaže Lazić, ostali prerađivači to rade iz robe druge klase. Roba neće putovati, nema truljenja i curenja, nego će u teglama i na trpezama završavati najbolje sa njive, odmah nakon branja.

“Naravno, tu su i nova radna mjesta. Trenutno imamo dvadesetak zaposlenih, kada sve ovo krene, trebaće nam još oko trideset radnika”, kaže Lazić.