Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kako će se zvati novi brend Fabrike duhana Sarajevo, ko je izgradio veliki objekat u Bihaću a ko uložio 12 mil KM u Prnjavoru, koju firmu kupuje Bimal a ko preuzima Centrotrans, koja bh. firma je počela proizvoditi motocikle…

Odgovore na ova pitanja pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo. 

  1. Novi brend Fabrike duhana Sarajevo

Fabrika duhana Sarajevo lansirat će novi brend cigareta koji će se zvati Paul. Novi brend bit će lansiran na tržište u nekoliko varijacija kada je riječ o samim cigaretama i pakovanju, te će se prilagođavati različitim tržištima. 

  1. Uspješna poslovna priča u Sanskom Mostu

Selo Suhača, u blizini Sanskog Mosta, posljednjih godina izrasta u središte razvoja i mjesto odakle sa radom kreću uspješne poslovne priče ovog kraja. Tu je svoj dom našla i kompanija “Delta Plus”, koju je pokrenuo Elvis Smajlović, Sanjanin koji više od dvije decenije živi i radi u inostranstvu. Danas imaju oko 58 zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, a proizvode PVC stolariju za međunarodno tržište.

  1. Obnavlja se kultni hotel u Mostaru

Radovi na obnovi hotela Neretva u Mostaru odvijaju se predviđenom dinamikom. Investitor Neretva d.o.o. Visoko izvodi radove na obnovi objekta koji je inače nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta iznosi blizu 8,7 miliona eura. U ovom hotelu su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza. Tokom proteklog rata u potpunosti je uništen.

  1. Nastavak gradnje fabrike “Bosanka” u Doboju

Grad Doboj i firma “Benkons-Bosna” iz Azerbejdžana usaglašavaju tekst aneksa ugovora o nastavku izgradnje fabrike za preradu voća i povrća “Bosanka” u dobojskom naselju Ševarlije. Očekuje se da će, poslije potpisivanja ugovora, biti nastavljena izgradnja “Bosanke” koja je u vlasništvu investitora iz Azerbejdžana. Kamen-temeljac za izgradnju fabrike položen je 26. juna 2014. godine i tada je rečeno da je investicija vrijedna 30 miliona eura.

  1. Novi Poslovni centar Agram otvoren u Bihaću

Uposlenici Adriatica BiH, Euroherca BiH i Agram Investa uselili su u nove moderne urede u nedavno dovršenom impozantnom i multifunkcionalnom Poslovnom centru Agram Bihać. Poslovni centar Agram u Bihaću projekt je arhitektonske vrijednosti i vizualne prepoznatljivosti koji postavlja nove standarde i dodaje novu vrijednost samom gradu, ali i cjelokupnom okruženju.

  1. Pađeni do kraja godine na 20-ak tržišta

Mljekara “Pađeni” iz Bileće planira svoje proizode do kraja godine plasirati na tržišta 20-ak zemalja, rekao je vlasnik kompanije Nenad Vukoje. U pregovorima su da počnu izvoziti u Češku, Slovačku, a onda bi trebali početi izvoziti i u Španiju neke proizvode, te pripremaju dokumentaciju za Ameriku.

  1. U centar Fortuna City uloženo 12 miliona KM

Sto deset radnika dobiće posao u tržnom centru Fortuna City koji se danas (subota) otvara u Prnjavoru. Objekat je izgradio Leburić komerc a u njega je uloženo 12 miliona KM.

  1. Bimal preuzima kompaniju u Srbiji

Nadležna regulatorna tijela u Srbiji dala su saglasnost kompaniji Bimal za preuzimanje većinskog udjela od 77% u somborskoj fabrici ulja Novo Sunce. Bimal Grupa će preuzimanjem fabrike koja ima tradiciju proizvodnje od 1972. godine ojačati svoju poziciju na tržištu Zapadnog Balkana, EU, Bliskog i Dalekog istoka, saopšteno je iz brčanskog Bimala.

  1. Sejari preuzima Centrotrans-Eurolines

Kompanija Sejari d.o.o. najavila je puno preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines, čiji je trenutno manjinski, ali najveći pojedinačni suvlasnik. Sejari d.o.o. trenutno ima 47,6 posto dionica u Centrotrans-Eurolinesu koji se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću. Centrotrans-Eurolines d.d. u 2017. je imao prihode od 33,5 miliona KM, dok su u prvoj polovini 2018. godine prihodi iznosili 16,4 miliona maraka.

  1. Comex Prijedor počeo s proizvodnjom motocikala

Nakon ideje i istraživanja tržišta, preduzeće “Cromex” iz Prijedora, upravo je krenulo sa proizvodnjom mopeda za domaće i inostrano tržište. U pitanju su benzinski i električni motori  do 50 kubika. Bit će to jedan od proizvoda koji će biti predstavljen na Međunarodnom sajmu u Hannoveru od 1. od 5. aprila gdje je “Cromex” odabran kao jedan, od ukupno šest izlagača iz naše zemlje.