Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu se sprema pokretanje namjenske industrije, koja fabrika traži 100 radnika, gdje stiže investicija od milijardu KM, koju firmu u potpunosti želi preuzeti Bingo, koju investiciju u BiH će realizovati Siemens… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Uskoro otvorenje najvećeg šoping centra u Krajini

Radovi na najvećem tržnom centru u Krajini – City Centru Cazin – su pri kraju, a otvaranje je planirano za proljeće ove godine. Već se zna da će veliki broj međunarodnih brendova imati prodavnice u ovom centru, a za neke od njih to će biti prvi put da otvaraju trgovine u Krajini. Centar će sigurno biti atraktivna destinacija i za kupce iz susjedne hrvatske koji često radi šopinga prelaze državnu granicu.

  1. Mtel povećao prihode i dobit

Kompanija Mtel povećala je lani prihode i dobit, piše BiznisInfo na osnovu konsolidovanog izvještaja kompanije. Mtel je lani zabilježio poslovne prihode od oko 440 miliona KM, skoro 4 miliona KM više nego godinu ranije. Neto dobit je narasla na 60,8 miliona maraka, sa 56,3 miliona godinu ranije.

  1. Prodaje se milionska imovina Zovko Oila

Ovih dana oglašena je prodaja imovine kompanije Zovko Oil u stečaju. Prodaje se niz objekata u nekoliko gradova, u ukupnom iznosu od više miliona maraka. Prodaju se benzinske pumpe, poslovni objekti, proizvodne hale… Prodaja je zakazana za 25. mart.

  1. Najveći lanac benzinskih pumpi u BiH potonuo u gubitak

Kompanija Nesto petrol, koja upravlja najvećom mrežom benzinskih stanica u BiH, potonula je u gubitak prošle godine, iako je povećala prihode. Kompanija je lani imala neto gubitak od 992.199 KM. Godinu ranije firma je poslovala sa neto dobiti od 1.173.222 KM. Nestro petrol u 2018. je povećao prihode na 254,4 miliona KM sa oko 224,3 miliona godinu ranije. No, rashodi su takođe porasli sa 222,6 miliona KM na skoro 255 miliona maraka.

  1. Dogovorena trasa autoputa Sarajevo – Beograd

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 26. februara je, nakon sastanka s nadležnim ministrima u BiH u vezi s ponudom Turske za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd, potvrdio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima. Turska je ranije izrazila spremnost da finansira ovaj projekt.

  1. EPBiH i Siemens potpisali ugovor vrijedan 69 miliona eura

Elektroprivreda BiH potpisala je ugovor o projektovanju, isporuci opreme, gradnji i ispitivanju 15 vjetroagregata Vjetroelektrane “Podveležje”, ukupne instalisane snage 48 MW. Ugovor je potpisan sa predstavnicima kompenije Siemens Gamesa. Vrijednost oba ugovora je 69 miliona eura, sa uključenim troškovima obezbjeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava.

  1. Uskoro pokretanje namjenske industrije u Bihaću

Nakon što je i Dom naroda jednoglasno odlučio da rebalansom ovogodišnjeg budžeta budu izdvojena dva miliona maraka za pokretanje pogona namjenske industrije u Bihaću, stvorene su prve pretpostavke za realizaciju ovog velikog projekta u Krajini. Plan je da proizvodnja bude pokrenuta u jednoj od nekadašnjih kasarni bivše JNA na području bihaćke općine, koje imaju svu infrastrukturu i predispozicije za otvaranje pogona namjenske industrije.

  1. Bingo želi puno vlasništvo u Prehrana-prometu

Kompanija “RK Invest” d.o.o. objavila je ponudu za puno preuzimanje firme “Prehrana-promet” d.d. Tuzla. “RK Invest” je već vlasnik 396.850 dionica “Prehrana-prometa”, što predstavlja 72,3 posto vlasničkog udjela. Ponuda za preuzimanje se odnosi na 151.968 redovnih dionica, što predstavlja oko 27,7 posto udjela u firmi “Prehrana-promet”.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 7,5 KM. To znači da će, ako svi dioničari prihvate ponudu, “RK Invest” morati izdvojiti oko 1,14 miliona KM za puno vlasništvo u “Prehrana-prometu”. Inače, 100-postotni vlasnik firme “RK Invest” je kompanija “Bingo” Tuzla. 

  1. Investicija od milijardu KM u Tuzli

Gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da Tuzlu očekuje najveća investicija do sada,  koja bi mogla napraviti “pozitivan zemljotres”, a ona prema njegovim riječima iznosi milijardu KM. “Radi se o grupi investitora iz jedne evropske zemlje. Tako ogromna investicija može noć da pretvori u dan. Više informacije će biti poznato u naredna dva mjeseca”, kazao je Imamović. Mediji su javili da je riječ o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa.

  1. Fabrika u Gračanici traži 100 radnika

Predstavnici Opštinske uprave Petrovo (RS) razgovarali su sa rukovodstvom firmi “Fortunato” iz Gračanice i “Pol Grin” iz Austrije, koji traže 100 novih radnika za potrebe proizvodnog pogona u opštini Gračanica (FBiH). Predato je i pismo namjere opštini Petrovo, u kojem se, između ostalog, radnicima nude primanja koja su među najboljima u tom sektoru, plaćeni topli obrok i osigurani prevoz.