Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio Metalno Zenica a ko lanac apoteka, koja firma je ostvarila rekordne prihode, koja kompanija šije za „Armani“, kakva su kretanja u vojnoj industriji, koja italijanska firma je u BiH zaposlila 80 ljudi… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Propala prodaja Šećerane Turcima

Turske firme „Soltist“ i „Sariel“ nisu uplatile 5,1 milion eura za kupovinu bijeljinske „Šećerane“, niti su dostavile bilo kakav dopis nakon što je Skupština povjerilaca prošle sedmice odlučila da prihvati njihovu ponudu i proda im imovinu fabrike. Zbog toga je ova ponuda i zvanično prekrižena i povjerioci će krajem januara iduće godine ponovo odlučivati o daljem toku stečajnog postupka.

  1. Rast zarade MKO u FBiH

Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH za devet mjeseci ove godine ostvarile su pozitivan finansijski rezultat od 16,2 miliona KM, što je za 1,2 miliona KM ili 8,1% više u odnosu na isti period prethodne godine. U FBiH posluje 12 mikrokreditnih organizacija, od čega 11 mikrokreditnih fondacija i jedno mikrokreditno društvo.

  1. Pad izvoza namjenske industrije

BiH je ove godine, tačnije za 11 mjeseci, izvezla oružja i municije u vrijednosti od 152,7 miliona maraka, što je za oko 11 miliona manje nego u istom periodu lani, piše BiznisInfo na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. U istom periodu prošle godine izvoz je iznosio 163,8 miliona.

  1. Rekordni rezultati „Standarda“

Prnjavorska fabrika namještaja „Standard“ ovu godinu završava sa rekordnim rezultatima proizvodnje i prodaje i rekordnim brojem zaposlenih. U godini kada obilježavaju dva jubileja – 75 godina postojanja fabrike, te 40 godina od kako ona radi na sadašnjoj lokaciji – uspjeli su da ostvare 35 miliona KM proizvodnje i prošlogodišnji rekord nadmaše za 17 posto, saopšteno je iz ove kompanije.

  1. Delta planet se otvara 21. marta

Šoping centar “Delta Planet” svoja vrata u Banjaluci otvara 21. marta iduće godine. Najveći objekat takve vrste u čitavoj Bosni i Hercegovini imat će kino sa šest sala, supermarket, restoran, hiljadu parking mjesta i svjetski poznate brendove, od kojih se neki prvi put pojavljaju na našem prostoru.

  1. Bh. firma šije za Armani

Odijela italijanskog brenda “Emporio Armani” s tiketom “Made in Bosnia” odnedavno su se našla na evropskom tržištu, a sve zahvaljujući firmi “Kismet” iz Doboj Istoka. Ova firma počela je s radom prije dvije decenije kao porodični obrt. S godinama je rasla, širila kapacitete i zapošljavala sve više ljudi. Firma danas upošljava više od 300 radnika, koji šiju obična odijela, skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke.

  1. Preuzimanje Teledigitala

Investitor koji posluje preko skrbničkog računa postao je najveći pojedinačni vlasnik kompanije Teledigital. Ovaj investitor sada ima 20,6 posto dionica. S obzirom da se na listi dioničara pojavljuje preko skrbničkog računa, nije moguće znati o kome se zapravo radi. No, kako je BiznisInfo više puta pisao, u posljednje vrijeme zabilježen je niz trgovina dionicama ove kompanije i očito je da jedan ili više investitora idu u njeno preuzimanje.

  1. Ferretto zaposlio 80 novih radnika

Italijanska kompanija za proizvodnju metalnih polica za regalna skladišta – Ferretto, u BiH je prisutna već dvije godine, a prije nekoliko dana proglašena je za jednog od najvažnijih stranih investitora u našoj zemlji. Riječ je o nagradama koje dodjeljuje Agencija za promociju stranih investicija FIPA. Ova kompanija je ove godine uposlila 80 novih radnika, kazao je direktor Ferretto group za Centralnu Evropu Džemal Klepić.

  1. Phoenix Pharma kupuje Expera Pharmacy

Kompanija Phoenix Pharma d.o.o. iz Bijeljine u procesu je kupovine Zdravstvene ustanove Expera Pharmacy. Prva kompanija je lider na domaćem tržištu kada je riječ o veleprodaji farmaceutskih i medicinskih proizvoda, dok druga ima razvijenu mrežu apoteka. Firma Phoenix Pharma Bijeljina u prošloj godini je, prema saznanjima BiznisInfa, imala prihode od 234,7 miliona KM.

  1. Almy kupio Metalno Zenica

Imovina preduzeća Metalno Zenica prodata je krajem prošle sedmice u stečajnom postupku za cijenu od 4,4 miliona konvertibilnih maraka. Kupac je kompanija Almy Zenica, pri čemu su prodate nekretnine, odnosno zemljište, oprema i mašine, kao i objekti koji su pripadali Metalnom. Metalno spada u gigante nekadašnje industrije.