Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja firma je povećala plate za 30 posto, ko su najznačajniji investitori u BiH, ko lansira „bosansku nutellu“, kome je prodata bijeljinska Šećerana, ko želi investirati u Derventi a ko gradi poslovnu halu u Kozarcu… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. MS&Wood povećao plaće za 30 posto

Tvornica namještaja MS&Wood ove godine je povećala plaće radnicima za 30% i još će ih povećati početkom iduće. Nastavili su sa unaprijeđenjem uvjeta poslovanja i podizanja produktivnosti. Dobijaju nagrade na svjetskim i regionalnim sajmovima i izložbama namještaja…

  1. Izabrani najznačajniji investitori

U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Sarajevu je održan „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH”. Za razliku od prethodnih godina kada su se birala po četiri najznačajnija strana investitora, na ovogodišnjem izboru priznanja su uručena predstavnicima 12 kompanija. Pogledajte koje su.

  1. Na tržište stiže „bosanska nutella“

AC Food iz Velike Kladuše, kompanija iz sastava AS Holdinga, sljedeće sedmice u Sarajevu zvanično će promovirati i na tržište lansirati kremne namaze od lješnjaka pod robnim markom MAZA. Riječ je o obnavljanju brenda koji je ranije postojao, a što je poslovna filozofija AC Fooda, nakon što su oživljeni nekadašnji poznati proizvodi Agrokomerca Tops, kafa Emina, Vegedor i drugi.

  1. Bijeljinska šećerana prodata Turcima

Skupština povjerilaca Fabrike šećera u stečaju većinom glasova je odlučila da imovinu Fabrike šećera proda turskim firmama „Soltist i Sariel“ koje djeluju kao povezana pravna lica za iznos od 5,1 milion eura. Nebojša Matić, stečajni upravnik, izjavio je da je ova ponuda „uslovno“ prihvaćena, jer kupci iz Turske još nisu uplatili depozit od 50.000 KM.

  1. Bingo nastavio sa širenjem

Bingo je danas u Živinicama svečano otvorio novi hipermarket. Ovaj, drugi najveći objekat u Bosni i Hercegovini, već u prvom dani posjetilo je na hiljade stanovnika Živinica, ali i cijelog Tuzlanskog kantona.

  1. Veliki ugovor RMU Banovići i Alumine

Direktor RMU Banovići Munever Čergić potpisao je Ugovor s predstavnicima zvorničke Alumine o isporuci 200 do 240 hiljada tona separisanog uglja u vrijednosti većoj od 20 miliona KM. Alumina i Rudnik imaju strateško partnerstvo više godina, i svake godine podižu nivo poslovne aktivnosti na veći nivo.

  1. Njemačka usvojila zakon koji čekaju radnici u BiH

Njemačka vlada usvojila je dugo očekivani zakon o migracijama koji će olakšati zapošljavanje kvalificiranih radnika iz svih krajeva svijeta, uključujući BiH. Zakon će, ako ga prihvati i parlament, stupiti na snagu 2020.

  1. Italijani žele graditi fabriku u Derventi

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić razgovarao je sa predstavnicima italijanske kompanije “CLN group”, čija je djelatnost orijentisana na auto-industriju, a koji traže lokaciju za izgradnju fabrike i širenje poslovanja. Zainteresovani su za kupovinu gradskog građevinskog zemljišta i za izgradnju hale od 10.000-15.000 metara kvadratnih. Njihovi klijenti su veliki proizvođači poput “Mercedesa”, “Renaulta” i “Iveca”.

  1. Nova hala Austroneta u Kozarcu

Austronet iz Kozarca kod Prijedora ovih dana postao je bogatiji za još jednu, novu halu. Dijelovi su stigli iz Holandije a montaža će, prema riječima Enesa Kahrimanovića, direktora firme, početi na proljeće. Dodaje da će nabavka nove hale, s kupovinom 10 dunuma zemljišta u sklopu Austroneta, koštati gotovo 700.000 KM.

  1. BiH dobila domaću aviokompaniju

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je prvi avion kompanije FlyBosnia. Podsjetimo da je kompanija FlyBosnia nedavno objavila fotografiju aviona Airbus 319 koji je kupila u Bugarskoj. Kompaniju FlyBosnia osnovao je saudijski investitor u BiH Sulaiman Abdullah Al Shiddi.