Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji grad je dobio novi hotel, koja svjetska kompanija je obustavila letove iz BiH, koji poznati bh. brend odlazi u historiju, ko je započeo izvoz u Kinu a ko osvojio tržište SAD, ko je obradovao stanovnike Tešnja, u kom gradu je sagrađena nova farbika… Odgovore na ova pitanja pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Otvoren novi hotel u Sarajevu

ibis Styles, novi hotelski brand grupacije AccorHotels, završetkom radova na novom tornju sa 112 novih soba oficijelno je otvorio vrata u Sarajevu i počeo poslovati pod imenom ibis Styles Sarajevo. Adaptacija starog dijela zgrade sa 69 soba nekadašnjeg hotela Sarajevo nastavlja se do kraja 2018. godine, kada će ibis Styles sa svojim zvanicama i svečano obilježiti ulazak na bh. tržište.

  1. Eurowings obustavio letove iz Mostara

Njemačka kompanija ”Eurowings“ nakon samo nekoliko mjeseci obustavila je letove između Mostara i Njemačke, potvrdio je Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar. On je kazao da je nastupila „pauza“ u letovima za Njemačku, te da će Eurowings do proljeće odlučiti hoće li nastaviti s letovima.

  1. Aura postaje Lucky Strike

Poznati brend cigareta Fabrike duhana Sarajevo – Aura, uskoro postaje dio Lucky Strike porodice. Tako će, naprimjer, Aura Gold uskoro postati Lucky Strike Flow Filter. Lucky Strike je svjetski poznati brend u vlasništvu British American Tobaccoa (BAT), koji je preuzeo vlasništvo i nad brendovima Fabrike duhana Sarajevo.

  1. Obućarska industrija u problemima

Obućarska industrija nalazi se na pragu novih problema jer iz preduzeća u inostranstvo odlazi sve više žena, koje su dominantna radna snaga u toj branši, što bi moglo dovesti do smanjenja proizvodnje i gašenja pojedinih pogona. Proteklih godina trbuhom za kruhom, na višestruko plaćenija radna mjesta u inostranstvu, masovno su odlazili muškarci koji stiču uslove za spajanje porodica, pa sada odlazi i ženska radna snaga.

  1. Hercegovačko vino ide u Kinu

Vinarija Anđelić iz Trebinja dogovorila je izvoz vina u Kinu. Prije 15-ak dana otišao je prvi kontejner sa 11 paleta vina, kazala je za BiznisInfo Milica Anđelić, direktorica Vinarije. Otvoreni su pregovori o izvozu mnogo većih količina.

  1. Priča o uspjehu koja stoji iz jedinstvenog objekta u Sarajevu

Tridesetšestogodišnji Dario Babić nije se školovao za ugostitelja ni za slastičara. Radio je na poslovima pizza majstora, dostavljača, prodavača, sve dok se nije zaljubio u gelato – poslasticu koja sa sladoledom kakav poznajemo dijeli samo ime. Tradicionalni talijanski recept priprema se rijetko na Balkanu pa čak i u Evropi a želite li probati kako izgleda gelato kad ga pravi čovjek koji je o njemu godinama sanjao, dođite u Kulovića 9. Prije toga, pročitajte Dariovu priču.

  1. AC Food izvozu u SAD

U 2018. godini kompanija AC Food treći put, na zahtjev kupca, šalje svoje proizvode i dobro poznate brendove na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Podsjetimo da je AC Food, kao dio tešanjske AS Grupacije, preuzeo pogone Agrokomerca. Među brendovima koji se mogu naći na policama većih trgovačkih lanaca, pored Topsa tu su i novi proizvodi poput čajnih kolutića, kafe Emine mljevene na kamenim mlinovima ali i kiselog programa za kojeg vlada veliko interesovanje.

  1. Carine na Kosovu pogađaju 10.000 radnih mjesta u BiH

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je Kosovo uvelo 100 postotne carine na bh. proizvode. Izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e čini 15 posto ukupnog bh. izvoza, dok Kosovo predstavlja četiri posto bh. izvoza u zemlje CEFTA.

  1. Konzum otvorio prvu Cash&Carry prodavnicu u BiH

Konzum je na području Općine Tešanj uz prisustvo velikog broja posjetitelja, kupaca i poslovnih partnera otvorio prvu Cash&Carry prodavnicu u Bosni i Hercegovini. Konzum Cash&Carry Tešanj je potpuno novi koncept koji će kupcima omogućiti da na jednom mjestu pronađu sve za domaćinstvo, a ujedno ostvare značajnu uštedu u svom kućnom budžetu.

  1. Nova fabrika u Gračanici

Kompanija „Poly“ iz Gračanice ozvaničila je završetak gradnje nove proizvodno-prodajno-skladišne zgrade. Objekat se prostire na 3.100 kvadrata a nalazi se u Poslovnoj zoni Stankove bare, kilometar od Gračanice. U gradnji je učestvovalo 40 izvođača radova, najviše iz Gračanice. Gradnja je koštala 1,8 miliona KM, a u novu opremu je uloženo još 560.000 KM.