Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je nova Bingova investicija od 40 miliona KM, koji novi prodajni lanac stiže u BiH, koja domaća velika firma otvara fabriku u Banovićima, koju bh. firmu namjenske industrije je kupio hrvatski biznismen…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. Drastično pomjeren rok za izgradnju najvećeg mosta u BiH

Most Počitelj koji treba spojiti obale Neretve, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), još nije otvoren, iako je završetak radova trebao biti u martu ove godine. Izgradnja je trebala biti završena 14. marta ove godine, ali su izvođači od javnog preduzeća Autocesta Federacije BiH tražili da rok bude produžen do 5. septembra. Nakon što je i septembarski rok “probijen”, dostavili su novi koji predviđa završetak radova 29. augusta 2023. godine.

9. Još jedan lanac trgovina ulazi na tržište BiH

Pepco, maloprodajni lanac trgovina sa brzim rastom vrijednosti, danas je najavio planove za pokretanje poslovanja u Bosni i Hercegovini, pri čemu će prve trgovine biti otvorene na jesen 2023. godine. Bosna i Hercegovina će biti 19. tržište za Pepco brend. Ovaj lanac ima više od 3.000 prodavnica. Pepco je jedinstveni maloprodajni lanac diskontnih trgovina sa raznolikom ponudom, kako proizvoda za dom, tako i odjeće za cijelu porodicu sa oko 500 kategorija, a sve po veoma niskim cijenama.

8. Hrvatski biznismen kupio bh. firmu za proizvodnju eksploziva

Investitor iz Hrvatske kupio je imovinu firme Vitezit iz Viteza koja posluje u okviru namjenske industrije FBiH i bavi se proizvodnjom eksploziva. Kupovina je obavljena po cijeni od 10,8 milona KM. Saznaje se da je kupac ponovo Zvonko Zubak koji je nekoliko puta biran kao kupac ali nije na vrijeme uplatio novac.

7. Proizvođač bh. puške zapošljava 126 novih radnika

BNT – Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika zaposlit će 126 novih radnika. Naime, ova kompanija namjenske industrije raspisala je početkom decembra oglas u kojem je objavila 126 otvorenih pozicija za različita radna mjesta.

6. BiH konačno ima domaćeg građevinskog giganta za najveće projekte

Ispunjeni su svi uslovi za početak gradnje dionice Koridora 5C kroz općinu Tešanj. Riječ je o dijelu autoputa od Putnikovog brda do Medakova u dužini od 8,5 kilometara, sa sedam mostova i dvije petlje. Ono što je još važno jeste da će ovu dionicu od Putnikovog brda do Medakova u vrijednosti od 167 miliona eura (sa PDV-om) graditi domaća kompanija, koji je dobila posao. Riječ je o kompaniji Euroasfalt koja je postala pravi gigant posljednjih godina.

5. Bingo uložio više od 40 miliona KM u izgradnju logističko-distributivnog centra u Sarajevu

Domaći trgovački lanac Bingo ulazi u završnu fazu radova na izgradnji i opremanju modernog logističko-distributivnog centra u Sarajevu, koji će koštati više od 40 miliona KM. Ukupna površina novog objekta od preko 27.000 m2, jednaka je veličini četiri fudbalska stadiona, što ga čini jednim od najvećih distributivnih centara u regiji. U njegovoj  izgradnji angažovano je preko 30 domaćih izvođača radova.

4. Sarajevski Zrak pred važnim ugovorom: S Austrijancima na svjetsko tržište

Predstavnici austrijske kompanije Hirtenberger boravili su u posjeti firmi Zrak gdje je izvršen završni audit pred potpisivanje strateškog ugovora ove dvije firme iz oblasti vojne industrije. Ovo će biti prvi put da će proizvodi ove austrijske kompanije u ponudi na svjetskom tržištu biti opremljeni optikom firme Zrak.

3. Pokrenuta domaća kompanija za proizvodnju i ugradnju liftova

U Srebreniku je nedavno pokrenuta bh. kompanija za proizvodnju, ugradnju i održavanje liftova – Mack Lift d.o.o. Firmu su osnovala dva mlada čovjeka sa iskustvom u struci, kazao je za BiznisInfo.ba jedan od njih – Mirsad Imširović. Potencijalni klijenti su građevinske firme, projektni uredi itd.

2. EPBiH raspisala tender za elektranu vrijednu 140 miliona KM

Elektroprivreda BiH objavila je tender za izgradnju hidroelektrane Janjići kod Zenice. Riječ je o tenderu koji uključuje projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon hidroelektrane Janjići 16,22 MW po principu “ključ u ruke”. Vrijednost projekta je 122 miliona KM bez PDV-a, odnosno preko 140 miliona KM sa ovim porezom. Rok izvršenja je 49 mjeseci od datuma stupanja na snagu ugovora.

1. Alma Ras naredne godine otvara još jednu fabriku

Domaća kompanija Alma Ras naredne godine planira otvoriti novu fabriku i samim time radna mjesta za različita zanimanja. Kako navode, ulaganje u edukaciju i razvoj kompetencija uposlenika bit će u fokusu i 2023. godine. Nova fabrika će biti u Banovićima.