Hrvatski biznismen kupio bh. firmu za proizvodnju eksploziva

0

Investitor iz Hrvatske kupio je imovinu firme Vitezit iz Viteza koja posluje u okviru namjenske industrije FBiH i bavi se proizvodnjom eksploziva.

Imovinu nekadašnjeg giganta je kupio na javnoj prodaji koja je jučer održna u Travniku. Informaciju je za Viteški.ba potvrdila stečajna upraviteljica Bahrina Huseinbegović.

Danas je na Sudu Travnik održana prodaja imovine stečajnog dužnika Vitezit po objavljenom Međunarodnom natječaju. Kupac je firma iz Hrvatske iz Zagreba po cijeni od 10,8 milona KM.

Ona nije mogla otkriti ime kupca, ali je rekla da je uplatio depozit od 10 posto, a da ostatak novca treba uplatiti u narednih 15 dana.

Viteški.ba saznaje da je kupac ponovo Zvonko Zubak koji je nekoliko puta biran kao kupac ali nije na vrijeme uplatio novac. Hoće li sada biti drugačije ostaje da se vidi.

Kako je BiznisInfo.ba pisao, nekretnine koje su bile ponuđene na prodaju, između ostalog, uključuju kompleks Pogona “D”, odnosno proizvodnu cjelinu “Proizvodnja nitroglicerina”.

Također se prodavao dio ovog kompleksa sa više objekata koji čine proizvodnu cjelinu “Proizvodnja plastičnih eksploziva”, a u sklopu kojeg su izgrađena 34 građevinska objekata.

Ponuda je uključivala i dio kompleksa sa objektima i tehnologijom za tretman vode iz potoka Večerska, sa nekoliko  građevinskih objekata.

Tu je i ispitni poligon sa 18 samostalnih klasičnih objekata Pomoćno-skladišne cjeline. Riječ je o “poligonu za ispitivanje proizvedenih eksploziva” koji je izgrađen na više međusobno povezanih katastarskih parcela.

Imovina uključuje i magacine, administrativne zgrade, kuhinju, upravnu zgradu, kotlovnice, “trans servis”, ambulante, te još nekoliko objekata i pogona.